Change size of text Print Send link til en ven

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2019-06-13

Fiskelort bliver tll strøm!

Nye muligheder for at udnytte fiskegylle i et symbiotisk cirkulært kredsløb? Det første skridt er taget af Den amerikanske flåde, der tester mikrobiel brændselscelle, der kan oplade batteriet på undervandsrobot ved hjælp af sedimenter på havbunden.

Batteritid er den store begrænsning, når man sender undervandsrobotter af sted på mission under havoverfladen. Men nu har den amerikanske flåde fundet en måde at udnytte en hidtil overset energikilde på, nemlig de sedimenter af fiskelort, der dækker havbunden.

New Scientist beretter om et udviklingsprojekt, hvor US Navy ved hjælp af en mikrobiel brændselscelle producerer elektricitet ud fra naturligt forekommende bakteriers nedbrydning af organisk stof på havbunden, primært fiskefækalier.

Mens de gnasker løs, afgiver bakterierne elektroner, hvilket genererer en elektrisk strøm, som kan opsamles i brændselscellen (MFC). Det sker med en elektrode i sedimenterne og en elektrode i vandet ovenover.

Relateret jobannonce: Underviser inden for el-området

Forskerne fra den amerikanske flådes Naval Information Warfare Center Pacific i San Diego har på denne måde forsynet sensorer til overvågning af magnetfelter. Hvor de tidligere kun kunne holde strøm i nogle få uger under vand, lykkedes det ved hjælp af brændselscellen at holde liv i dem i otte måneder.

Den genererede strøm er dog så svag, at det ifølge New Scientist ville tage omkring et år at oplade et lille undervandsfartøj. Så enten ville det skulle medbringe en hel masse brændselsceller, eller også vil man være nødt til at udvikle en lavenergi-undervandsrobot. Men på dambrug og under havbrug er der jo rig mulighed for at få genereret strøm af bakterier der kan udnytte fiskegyllen.Drænet slam fra dambrug - en ny energikilde??
 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!