Change size of text Print

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2010-08-17

Novozymes forbedrer vandhygiejnen under fisketransport

Et samarbejde mellem de tre vidt forskellige danske virksomheder - giganterne Maersk Line og Novozymes samt iværksætterne i Aqualife - har ført til, at levende skaldyr og fisk nu kan transporteres rundt i hele verden med skib.

»Mængden af ammonia og andre giftstoffer i vandet stiger med tiden, når man har mange fisk eller skaldyr samlet, men skaldyr har i deres hviletilstand en høj tolerance over for giftstofferne, hvilket gør, at vi kan transportere dem i op til 14 dage,« fortæller Lars Nannerup, der er administrerende direktør i Aqualife.

Aqualife og Maersk Line udviklede i 2008 40-fods containere, der ved hjælp af statisk rensning, diffusion og lav temperatur kan holde skaldyr i dvale, så de kan transporteres. Men hidtil kun i begrænset tid. 14 dage er nok til, at skaldyrene kan transporteres over Stillehavet eller Atlanterhavet, som Aqualife har gjort fast ugentligt siden april, men de ville gerne kunne transportere skaldyrene endnu længere og eventuelt også de mere følsomme fisk.

Samarbejde med Novozymes
Aqualife indledte derfor sidste år et samarbejde med Novozymes, der er eksperter i mikroorganismer og enzymer og som havde en løsning.

»I vand i naturen er der normalt enzymer udskilt af mikroorganismer, der sørger for, at affaldsstofferne fra fisk og med videre bliver nedbrudt, men mange fisk holdes sammen i et lukket miljø er der ikke nok af mikroorganismerne til at holde et stabilt og sundt niveau af affaldsstoffer i vandet,« siger Christian Munch, der er forretningsudvikler for aquakultur ved Novozymes, og fortsætter:

»Med vores teknologi, som vi også bruger til anden vandrensning, er vi i stand til at genskabe naturens egne processer i containerne.«

Succes med ål
Aqualife begyndte med laboratorietest, der ifølge Lars Nannerup var meget lovende. De fulgte derfor op med en test med ål i en container.

»Ål er relativt forurenende på grund af deres slimhinder, men det lykkedes os med 50 procent ål og 50 procent vand at holde ålene i et fuldstændlig stabilt miljø ved hjælp af løsningen fra Novozymes, da det nedbryder affaldsstofferne effektivt,« siger Lars Nannerup og fortsætter:

»Det er meget spændende, at det kan lade sig gøre, for det vil sige, at vi nu ikke kun kan transportere skaldyrene i 14 dage, men i uendelig lang tid, for det naturlige miljø er genskabt i containerne. Teknisk og biologisk vil det også være muligt at transportere levende fisk i containerne, hvis de bliver lavet om, så de får en strøm at svømme mod.«

Der er dog ingen umiddelbare planer om, at transportere fisk, selvom den internationale handel med fisk ligger på 700-800 milliarder kroner, fortæller Lars Nannerup.

»Vi har rigeligt at tage fat i med skaldyrene, hvor den årlige handel er på 200 milliarder kroner, og vi kan nu skabe et reelt globalt marked for skaldyr, fordi vi kan transportere dem længere.«

Det kan dog godt være, at ål kommer på menuen hos Aqualife, da de kan ligge stille som skaldyrene.

Aqualife forventer at tage teknologien fra Novozymes i brug i løbet af 3. kvartal 2010. Resultatet er udover muligheden for længere transport bedre dyrevelfærd og produkter.

Karantæne i Holland
Udover den nye løsning, der er udviklet i samarbejde med Novozymes, har Aqualife også fået etableret en Aquaport i Holland med et særligt renseanlæg som de skal bruge for at måtte transportere levende dyr.

»Når vi fragter hummere eller andet rundt, har vi også en masse andet med i vandet, så vi kan risikere at flytte sygdomme fra et sted i verden til et andet. Vi har derfor udviklet en vandrensningsteknologi, hvor vi kan fjerne alle parasitter og så videre fra vandet mens det er i karantæne.«

Kilder: Børsen.dk, Aqualife.nu, Ing.dk

 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!