Change size of text Print

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2014-06-11

Aller-Aqua åbner ny forskningsenhed

Aller-Aqua Group har netop udvidet sin forsknings- og udviklingsafdeling. Der er investeret 5 millioner kroner i faciliteter beliggende i det regionale teknologi og vækstcenter MariCUBE i Büsum ved den tyske vadehavskyst et par timers kørsel fra hjembyen Christiansfeld. Indvielsen blev festligholdt den 14. maj ved et arrangement der både bød på faglige indlæg, rundvisning, networking og et flot traktement for de fremmødte.


Direktør for Aller-Aqua Group, Hans Erik Bylling holdt festtalen ved indvielsen


Opdrætsfisk skal fodres.

Det lyder jo i sig selv banalt, men er faktisk ret komplekst da foderets sammensætning ikke blot skal være tilpasset fiskearten, men også de forskellige livsstadier som fisken gennemløber.

Og heller ikke banalt når der tales økonomi - for foderet er den dominerende produktionsomkostning ved fiskeopdræt. Derfor har Aller Aqua også mangeårig erfaring fra et stærkt samarbejde med fiskeopdrætterne for hele tiden at trimme foderet til at yde det optimale - og det indebærer også tilrettelæggelse af fodringen, for det er næsten ligeså vigtigt som at bruge kvalitetsfoder.

Som nævnt udgør foderet den største omkostning i produktionen af opdrætsfisk. Derfor er der hele tiden fokus på at finde økonomisk attraktive ingredienser til foderet, men ingredienserne skal modsvare de ernæringsmæssige behov som fiskene har og fordøjeligheden skal være i top. For at styrke fiskenes immunsystem kan foderet også beriges med pro-biotiske organismer (gunstige bakterier som i Cultura og Yoghurt). Som om dette 'puslespil' ikke er avanceret nok - så stilles der også krav til at foderet skal være miljøskånsomt. Altså, af den rest som ikke optages i fisken (læs fiskelort) belaster miljøet så lidt som overhovedet muligt. Og for at det ikke skal være for nemt så kan foderet også tilpasses opdrætsformen - traditionelle dambrug, havbrug eller recirkulerede anlæg. I sidstnævnte skal fiskelorten gerne være lidt mere modstandsdygtig - så den kan 'holde sammen' inden den filtreres bort fra vandet i mekaniske filtre.

ALLER AQUA Research GmbH

Forsøgsanlægget er fordelt på to haller og det er det tyske firma Sprangler der har stået for projekteringen af anlægget der er fremstillet helt i PE (Poly Ethylen plastic). Danske Daniit og OxyGuard har leveret al styring og  monitering af anlægget. Anlæggene i de to haller kan drives med både ferskvand og saltvand. Der er desuden indrettet en karantæneafdeling, hvor nye fisk kan opholde sig indtil man er sikre på deres helbreds-status.

En af fordelene ved at være placeret i MariCUBE er, at centeret er indrettet med en række fællesfaciliteter for alle virksomhederne i huset. Foruden reception og auditorium er der fuldt udstyrede laboratoriefaciliteter hvor såvel kemiske, biokemiske og mikrobielle analyser kan foretages.



Aller-Aqua Group

Aller-Aqua er EU's tredje største fiskefoderproducent og leverer fiskefoder til mere end 50 lande. Foruden produktionsfaciliteter i Christiansfeld (40.000 tons/år) har Aller-Aqua også produktionsanlæg i Tyskland (50.000 tons/år), Polen (35.000 tons/år), Ægypten (55.000 tons/år) og med en planlagt ekspansion i Sydøstasien byder fremtiden også på produktionsfaciliteter i Kina (35.000 tons/år).


Florian Nagel er Aller-Aquas daglige leder på det nye forsøgsanlæg - her i samtale med Paw Petersen fra OxyGuard

 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!