Change size of text Print

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2008-01-07

Irriterende vandmænd blev ny indtægtskilde for rejefiskere

Rejefiskere i den Mexikanske Gulf har i mange år været generet af vandmænd ved deres fiskeri. Mængden af vandmænd kan være så stor at fiskernes net simpelthen hurtigt klotter til og gør videre fiskeri umuligt. Derfor har fiskerne i mange år ofte været tvunget til at fiske andre steder, hvor forekomsten af vandmænd var mindre. Nu viser det sig imidlertid, med de forholdsvis lave priser på verdensmarkedet for rejer, at vandmændene er blevet en vigtig indtægtskilde, som efter sigende giver en indtjening dobbelt så stor som rejefiskeriet. Ifølge en lokal fisker giver en dags fiskeri med et brændstofforbrug på 70$ en indtægt på 1000$

Dette er måske også en mulighed for danske fiskere og havbrug - der også kan være alvorligt generet af store mængder vandmænd? Der er dog tale om en anden art i danske farvande (Aurelia sp.), og det er ikke sikkert at disse vil kunne anvendes endsige indbringe samme pris.

canonball-jellyfish2aurelia
Canonball (Stomolophus meleagris).
'Dansk' vandmand (Aurelia sp.)

Ifølge 'Herald Tribune' viser den slimede organisme sig at være en profitabel vare på det Asiatiske marked - når først de er forarbejdede til sprøde "protein vafler". Det er firmaet Gulf Jellyfish Inc. i Panama City der forarbejder vandmændene, som lokalt kaldes 'Canonball Jellyfish' (Stomolophus meleagris). Vandmændene saltes og dehydreres med alun, hvorefter de pakkes.
saltet-vandmandkollagen
Saltet vandmænd i 20 kg pakning.
Videreforarbejdet vandmænd, sælges som kollagen.

Produktet afskibes i tørret tilstand i containere med 25 tons til det kinesiske marked, hvor de lokale bl.a. bruger dem som sprøde 'toppings' på salater og sammen med kogte grøntsager. 100 gram 'vandmands-vafler' indeholder 25 kalorier, 6,5 gram proteiner og 120 milligram natrium, og smager udelukkende af det der kommes på dem!

Andre anvendelsesmuligheder, når vandmændene er færdigforarbejdet til kollagen, er som ingrediens ved fremstilling af medicinske og tandlægeprodukter, ernæringspræparater og ikke mindst kosmetiske produkter  herunder hår- og hudplejemidler.
vandmaend-tiltoerreVandmænd til tørre på kajen i Panama City (foto Andrew Wardlow)

For særligt interesserede kan der læses lidt om denne gople som mad og hvordan den bliver til føde: Y.AO-WEN HUANG (1988), Cannonball Jellyfish (Stomolophus meleagris) as a Food Resource, Journal of Food Science 53 (2), 341-343.
 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!