Change size of text Print

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2008-08-07

Skal du ha en på 'huskeren'? - Så spis fisk, det er godt for hjernen

Mange mener, at fedmeepidemien vil være en tung byrde for fremtidens/nutidens samfund at bære. Fra andre sider er det flere gange fremført, at ikke fedmeepidemien, men demens, alzheimer og andre mentale sygdomme vil komme til at være en tungere byrde - da levetiden hele tiden går op.

Vi ved vel alle, at fisk generelt er godt for helbredet og at risikoen for hjerte-kar-sygdomme reduceres ved at spise (fed) fisk. Det er de langkædede fler-umættede fedtsyrer, under et kaldet ?3 fedtsyrer, der har den positive effekt.

Nu viser nye studier, at også hjernen har godt af fisk. Fisk i kosten kan også modvirke demens, hjerneblødninger og hukommelsessvigt.

Forskere fra flere universitetshospitaler i Finland og USA har offentliggjort deres studieresultater i artiklen, "Fish consumption and risk of subclinical brain abnormalities on MRI in older adults", som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Neurology.

Forskerne fulgte 3.600 65-årige over nogle år og registrerede deres fiskeindtag og eventuelle skader i hjernen. Resultatet var, at blandt ældre voksne, der har et moderat indtag af tun/anden fisk - men ikke stegt fisk - findes en lavere hyppighed af subkliniske hjerneblødninger og anormaliteter i hjernens hvide masse.

Undersøgelserne af hjernen blev foretaget med MNR (magnetisk resonans scanning). Subkliniske hjerneblødninger er mindre blødninger der ikke nødvendigvis giver sig udslag som behandlingskrævende, men kan føre til f.eks. hukommelsessvigt og dermed tab af livskvalitet for de ramte. Skader på hjernens hvide masse ses når en person er ramt af f.eks. alzheimer.

Videre konkluderer forskerne; resultaterne underbygger tidligere resultater og styrker dermed opfattelsen af, at indtagelse af fisk med et højt indhold af eicosapentaensyre og docosahexaensyre (to af fedtsyrerne normalt indeholdt i begrebet ?3) - altså fede fisk - har kliniske vigtige, dokumenterbar og positiv, helbredsfordele.

Hvis den fede fisk steges mistes noget af effekten og hvis den steges hårdt kan hele den positive effekt forsvinde.

Japanerne spiser jo en del rå fisk - måske er det derfor at de har verdens højeste middellevealder!?

 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!