Change size of text Print

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2010-02-17

Tigerrejer udvist af dansk regnskov

Fra P4's hjemmeside:
"I mandags kunne du i caféen i Randers Regnskov bestille en dejlig tapastallerken med tigerrejer i hvidløgsolie. Tirsdag formiddag var tigerrejerne så skiftet ud med store grønlandske rejer. Det blev de, efter P4 Østjylland gjorde Randers Regnskov opmærksom på, at produktionen af tigerrejer ødelægger verdens mangroveskove.

- Det er vigtigt for os, at vi ikke sælger tigerrejer eller andre produkter, der udnytter naturen på en ikke-bæredygtig måde. Og da vi ikke ved, hvordan de tigerrejer, vi solgte i cafeen, var produceret, valgte vi at fjerne dem fra menukortet, siger direktør i Randers Regnskov, Henrik Herold.

Han kan dog ikke forklare, hvorfor tigerrejerne var at finde på menukortet i næsten to måneder, før de i Randers Regnskov blev opmærksomme på problemet med at servere tigerrejer.

Dyrkes på rejefarme
Tigerrejer bliver ikke fisket op at havet som for eksempel grønlandske rejer. De bliver dyrket på store rejefarme i Asien og Mellemamerika, og det har store konsekvenser for naturen.

- Et af de største problemer er, at store dele af mangroveskovene bliver hugget ned, når der skal anlægges rejefarme. Derudover er der også problemer med vandforurening og sygdomme, der spreder sig fra den ene farm til den anden, siger Programmedarbejder i Fiskeri og Aqua-kultur hos Verdensnaturfonden, Christoph Mathiesen.

Verdensnaturfonden arbejder i øjeblikket på at finde en certificeringsstandard for varmtvandsrejer, der garanterer, at rejeproduktionen er bæredygtig.

Det nye mærke forventes at være klar senest i 2011. Indtil da anbefaler Christoph Mathiesen, at man holder sig til økologiske tigerrejer."


Til disse udsagn kan man jo knytte lidt kommentarer:

WWF 'finder' ikke en certificeringsordning - de er initiativtagere til udviklingen af en sådan. Tilsvarende akvakulturdialoger findes for andre arter (ørred, laks, tilapia, muslinger etc.)

Hvis Randers regnskov vil servere tigerrejer i hvidløgsolie (og dybhavsrejer fra Grønland egner sig ikke godt til denne garniture) så kan de bestilles hos 'Buttlers Choice' i Kerteminde. Buttlers Choice arbejder netop med både sociale og miljømæssige aspekter når de køber ind eller indgår langsigtede kontrakter med opdrættere af fisk og skaldyr. Se TV-indsalg her på hjemmesiden (Videoliste).

Til sidst kan nævnes at danske udstyrs- og systemleverandører kan levere recirkulerede rejefarme. Der findes allerede sådanne og den næste bliver etableret i Thailand - bygget på dansk knowhow!!


 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!