Change size of text Print

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2011-10-31

Laksepriserne i fortsat styrtdyk

Priserne på norsk laks fortsætter deres styrtdyk og er nu under 20 kr/kilo. Detr mærker forbrugerne dog ikke - endnu!

Den gennemsnitlige afregninsgpris for laks i størrelse 3 - 6 kilo lå i uge 43 på 18,70 NOK, hvilket er ganske tæt på produktionsprisen!

I 2010 tjente lakseproducenter godt på produktionen da afregningspriserne lå tæt på 45 NOK/kiloet.

Sidste år var det da også svært at indgå en langtids-købekontrakt, da producenterne ikke ønskede at blive låst fast på en pris, idet det kunne se ud til priserne ville fortsætte opad. Imidlertid er der en række lakseproducenter, der i dag er glade for at de alligevel indgik langtidskontrakter - kontrakter med en kilopris der ligger langt over den aktuelle (som nok ganske få havde fantasi til at forestille sig ville blive så lav som tilfældet er nu.

Helt uventet er det dog ikke, at prisflugten måtte flade ud og måske endda falde. Der er nemlig en vis træghed i markedet og da først forbrugerne erkendte de svimlende høje priser - ja så skiftede de laksen ud med andre fødevarer. Tilsvarende kan man sikkert nu forvente at de lave priser langsomt giver sig tilkende hos forbrugerne og at de så igen begynder at købe laks. I mellemtiden er det de mellemliggende led - grossister, forarbejdningsvirksomheder og detailkæderne der skummer fløder - altså forskellen mellem den billige indkøbspris og den, stadigt, høje pris i dagligvarebutikkerne.


Grafik: FishPool, Norge
 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!