Change size of text Print

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2008-10-01

Hvorfor opdrætslaks fra Irland opnår højere markedspris

De irske lakseopdrættere var ved årtusindskiftet ved at gå konkurs. Nu opnår de højere markedspriser end øvrig lakseopdræt. Hvad kan det skyldes - og får opdrætterne mere i lommen?

Dette er nogle af spørgsmålene som folkene på Færøske Havsbrún og forskere fra norkse Fiskeriforskning (nu NOFIMA) stillede sig selv.
Der er ikke svar på alle spørgsmål - for eksempel har det ikke været muligt for undersøgerne at få oplyst om de irske opdrættere reelt tjener mere på deres fisk end laks fra andre opdrætsnationer (det kan jo være det er andre led i kæden fra fjord til bord der høster gevinsten). De irske lakseopdrættere har iøvrigt højere produktionsomkostninger og har i en årrække været plaget af sygdom. De irske laks vokser langsommere og markedsføres i denne, mindre, størrelse. Selvom det er en del af problematikken for Irland viser det sig også, at det er en del af svaret.

Med dygtig markedsføring er det lykkes irlænderne at markedsføre deres laks netop som en mindre laks - den er desuden mindre fed end f.eks. norsk og færøsk laks. En stor del af den irske produktion foregår også økologisk. Alle egenskaber som særligt det tyske og engelske marked har valgt at sætte pris på. Dette skete dog ikke af sig selv - det var de irske opdrætteres salgsorganisation der stod for markedsføring af netop disse egenskaber, hvilket altså har båret frugt.

Noget til dansk efterfølgelse ? - altså den fælles markedsføring

Læs notits fra fiskeriforskning/Nofima om studiet.
 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!