Change size of text Print

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2009-03-10

Norsk laks tager markedsandele fra Chile i USA

Både Færøerne og Norge øger deres eksport af lakt til USA, hvor forbrugerne, fejlagtigt, har fået opfattelsen af at chilensk opdrættet laks udgør en sundhedsrisiko. Hertil kommer, at den amerikanske forbruger, efter at Chile har været hårdt ramt af ISA og en heftig pressedækning af dette i USA af bl.a. NY-Times, er efterladt med opfattelsen af at lakseopdræt i Chile er det rene 'cowboyland' - og ikke den strømlinede industri det faktisk er.

Færøerne er ramt af importforbud/restriktion på det russiske marked og øder derfor eksporten til USA.

Norge har på samme måde registreret et fald i eksporten til Østeuropa - herunder Rusland - og svinger derfor også eksportindsatsen mod USA, hvor tilliden til laks fra vore egne åbenbart er større end til laks fra Chile. Således har Norge alene i februar haft en eksport til USA der er 23 mio. NOK større end samme måned sidste år - en stigning på 81 % (ifht sidste februar).

Eksportudvalget for fisk har netop opgjort værdien af eksporteret norsk laks for februar til 1.4 milliarder NOK, hvilket er den højeste eksportværdi for laks for februar nogen sinde.

Samtidig kan de norske lakseopdrættere glæde sig over en prisstigning på 2,79 NOK/Kg målt i forhold til februar 2008. De samme opdrættere kan så ærgre sig over at eksporten faldt med 45.000 tons i februar måned (minus 10 % ifht. 2008)

Værdien af eksporten til EU-land steg 4 % - mest til Tyskland og Frankrig, mens eksporten til Danmark faldt.

Ørredeksporten faldt med 7 % i volumen, men steg med 21 % målt i værdi. Dette kan jo love godt for de danske opdrættere - til gengæld var den norks eksport af store ørreder på 5500 tons i februar måned - svarende til næsten hele den danske årsproduktion!!

 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!