Change size of text Print

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2009-06-25

Certificering af akvakultur strømlines med ny overenskomst mellem GlobalGAP og WWF

Fødevarecertificeringsorganet GlobalGAP tilbyder nu akvakulturproducenter at blive certificeret med udgangspunkt i de kommende standarder udviklet under 'akvakultur-dialoger' processen.

Akvakultur-dialoger er en WWF-initieret verdensomspændende proces der sigter mod at udvikle standarder for bæredygtigt opdræt af en række vigtige arter. Der arbejdes i øjeblikket med 12 arter - herunder også den for Danmark så vigtige regnbueørred.

WWF, det hollandske 'Sustain Trade' initiativ og andre interessenter har allerede taget initiativ til at danne 'Aquaculture Stewardship Council' (ASC) - en pendant til fiskeriets MSC (Marine Stewardship Council)- mem det forventes ikke, at denne organisation kan være operativ før om cirka 2 år. Nu får opdrætssektoren altså mulighed for at få den ønskede certificering 'i utide'.

GlobalGAP kendes som organisationen bag certificering af fødevarer (Good Agricultural Practice = GAP)  og med aftalen kan GlobalGAP nu tilbyde denne ekstra service, der følger standarderne fra akvakultur-dialogerne.

Standarder udarbejdet i akvakultur-dialogerne er de eneste standarder på området der indeholder målbare parametre for miljøforhold. Herudover dækker standarderne sociale forhold. Akvakultur-dialogerne benytter en metode der sikrer en høj grad af legitimitet, idet standarder udarbejdes ved konsensus gennem en åben og gennemsigtig proces, der involverer en bred og forskelligartet gruppe af interessenter. Det første sæt af standarder, for tilapia, forventes at foreligge helt færdige i september 2009. Standarderne for de 11 andre arter, der for tiden drøftes, - herunder altså vores hjemlige regnbueørred - forventes at foreligge inden udgangen af 2010.

Jose Villalon, der er WWFs øverste ansvarlige for de globale akvakultur-dialoger siger; "Vi er begejstrede for, at GLOBALGAP nu vil tilbyde et frivilligt 'add-on' modul til deres eksisterende standarder".

Tilsvarende begejstring udtrykkes af GlobalGAP formanden Nigel Garbutt; "Standarder fra akvakultur-dialogerne vil tilføre merværdi til GlobalGAP programmet, fordi disse standarder er baseret på målbare parametre, og altså kan anvendes til ganske præcist at indikere akvakulturens påvirkning på det omgivende miljø - og ikke mindre vigtigt - anvendes til at dokumentere reduktioner i denne påvirkning". Nigel Garbutt mener også at der er tale om en win-win situation for alle involverede: "Producenter tilbydes nu en 'one-stop-shoping' mulighed, hvor GlobalGAPs høje integritet og effektive system leverer en effektiv og omkostningseffektiv certificeringsproces". "Det er også en gevinst for detailhandlere, der vil gerne se på en harmonisering af de forskellige certificerings programmer på markedet. Dette partnerskab er væsentligt forskelligt fra andre partnerskaber, fordi robuste men samtidige uafhængige standarder bliver tilbudt i kombination med hinanden".

WWF vil arbejde sammen med GLOBALGAP at skabe checklister, vejledninger og undervisningsmateriale til auditører, der skal certificere akvakulturproducenterne. Dette arbejde vil blive afsluttet ved udgangen af 2009, hvor GlobalGAP forventes at begynde at tilbyde denne nye certificeringskombination.

 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!