Change size of text Print

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2010-01-24

Ungdommens kilde springer med - fiskeolie !

Det er almindeligt anerkendt at aldring skyldes forkortede telomerer, som er strukturer der medvirker ved replikation af arvemassen ved celledeling. Telomererne bliver kortere og kortere for hver celledeling, og det tyder på at det er disse sekvenser der afgør en organismes levetid. I for eksempel kræftceller undgås forkortelsen ved hjælp af enzymet telomerase.

Amerikanske læger har, i et helt nyt medicinsk studie, vist at omega 3 fedtsyrer kan formindske forkortelsen af cellens telomerer og dermed sænkes hastigheden på aldringsprocesserne.

Denne opdagelse kan måske reelt forklare nogle af de mange positive helbredsmæssige fordele man tidligere har vist som effekt af indtagelse af omega 3/fisk - såsom
beskyttelse mod hjertesygdom, øget overlevelses-procent efter hjerteanfald, reduceret psykisk tilbagegang i alderdommen, og medvirke til at forebygge aldersrelaterede forandringer i øjet.

I undersøgelsen medvirkede 600 personer der havde haft hjerteproblemer. De fik alle målt længden af deres telomere og hvor meget omega 3 deres blod indeholdt. I tidligere lignende undersøgelser har man ikke målt omega 3 indholdet i blodet, blot bedt deltagerne oplyse hvor meget fisk de spiser - en unøjagtig metode, som ofte fører til uklare eller ufuldstændige resultater. Efter 6 år blev deltagernes telomerer atter målt - og det viste sig, at de der havde det højeste omega 3 indhold i blodet også havde den mindste forkortelse af deres telomere!  Studiet er offentliggjort i
Journal of American Medical Association.


I andre studier har man kunnet vise, at gnavere (rotter/marsvin) lever en tredjedel længere, når de fodres med en kost beriget med fiskeolie med omega 3.
 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!