Change size of text Print

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2010-08-27

Spis fisk og bliv slank

Proteiner får kilone til at rasle af - og fiskeproteiner er bedst til jobbet.

Folk på skrump har længe eksperimenteret med at spise flere proteiner og færre kulhydrater for at undgå at tage på. Nu afslører ny forskning fra Københavns Universitet (KU) og det norske forskningsinstitut NIFES en overraskende grund til, at sådan en slankekur virker. Det skriver Videnskab.dk

Proteiner aktiverer en lille mængde brune fedtceller i kroppen, som har den specielle egenskab, at de ikke lagrer energi, men brænder den af.

Med andre ord: Hvis du spiser masser af proteiner, bliver kalorierne i din krop omdannet til varme i stedet for at sætte sig som fedt på sidebenene.

Vilde perspektiver
Forskernes forsøg på mus og rotter antyder, at du på grund af forbrændingen fra brunt fedt kan spise mange flere kalorier uden at tage ekstra på, hvis du erstatter kulhydrater med proteiner. Effekten er særligt stor, hvis proteinerne kommer fra fisk.

- Perspektivet i det her er helt formidabelt, lyder det fra Lise Madsen, der både er lektor på Biologisk Institut på Københavns Universitet og forsker ved NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) i Bergen.  

- Mus skal bruge seks gange mere energi for at tage et gram på, når har et højt indtag af proteiner. Det er en rigtig stor effekt, som bliver ekstra stor, hvis man spiser proteiner fra fisk i stedet for mælk.

Stort vægttab ved samme mængde kalorier
Lise Madsen har sammen med kollegerne Karsten Kristiansen (KU) og Bjørn Liaset (NIFES) fodret forskellige grupper mus og rotter med samme mængde kalorier: Alle har fået lige meget fedt, men mængden af protein og kulhydrat er blevet justeret fra gruppe til gruppe.

Forsøgene viser, at en høj mængde protein sætter gang i forbrændingen fra det brune fedt og dermed får dyrene til at tabe sig - vel at mærke selvom de ikke samlet set spiser færre kalorier eller bevæger sig mere.

Effekten er som nævnt særligt stor med proteiner fra fisk i forhold til proteiner fra mælk. Forskerne har endnu ikke testet proteiner fra hvidt og rødt kød.

Ifølge Lise Madsen skal forsøgene selvfølgelig gentages på mennesker, men der er »ingen grund til at tro, at brunt fedt skulle fungere på en anden måde i mennesker«.

Brunt fedt er en ny opdagelse
Det er nyt, at forskerne overhovedet er blevet klar over, at voksne mennesker har brune fedtceller.

Det har ganske vist længe været kendt, at babyer har dem liggende mellem skulderbladene, men først sidste år opdagede forskere, at brune fedtceller også ligger spredt rundt omkring i voksnes bryst og nakke, hvor de gemmer sig mellem de velkendte hvide fedtceller.

Opdagelsen er på mange måder banebrydende og har hurtigt åbnet døre for et væld af forsøg, der prøver at afdække, hvilken effekt brunt fedt egentlig har på fedme.

- Vi er først ved at få øjnene op for, at ved at ændre komponenter i kosten, så aktiverer vi de brune fedtceller, så for nu kan vi først og fremmest bruge resultaterne til at forklare, hvorfor høj protein/lav kulhydrat-kure som Atkins virker, konstaterer Lise Madsen.

Kilder: Videnskab.dk, netdoktor.dk og DR.dk


 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!