Change size of text Print

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2007-07-19

Recirkulerede & miljørigtige ferske rejer fra Holand

Et lykkeligt ægteskab mellem gastronomi og bæredygtig udvikling - sådan betegner to kyndige hollændere deres initiativ hvor de i et nyt recirkuleret anlæg udnytter spildvarmen fra et elkraftværk til opdræt af ferske tropiske rejer - til direkte levering til de hollandske restauranter, fiskehandlere, og catering-sektoren.

Virksomheden er kun 1 år gammel og er placeret tæt ved den store Eon kraftstation - i et ellers uinspirerende industrikvarter på havnen i Rotterdam. Til trods for de lidt 'grå' omgivelser er navnet på fiskeopdrætsvirksomheden "Happy Shrimp Farm".

Gilbert Curtessi, som er en af de to initiativtagere, beretter, at en 2,5 km lang rørledning forsyner anlægget med varmt overskydende vand fra kraftstationen - han betoner, at der ikke er tale om kølevand, da det ikke er varmt nok til at sikre en konstant temperatur på anlægget.

I en stor, hangar-lignende, industrihal står 24 bassiner fyldt med havvand. I disse opdrættes den hvide stillehavs-reje (Litopenaeus vannamei) - en art der er kendt for succesrigt opdræt mange andre steder i verden - specielt i Ecuador. Denne 'jumbo-reje' opnår en størrelse på 10 cm som voksen. Vandet holdes konstant på 29 grader.

Den første symbolske høst, på 1 kilo, forventes at blive introduceret den 1. september - den dag hvor hollænderne traditionelt smager på de første, berømte, mathjes-sild. Ellers er den planlagte årsproduktion på 60 tons! Alle rejer vil blive solgt ferske - de to ophavsmænd udtaler at frosne rejer mister deres smag, og at der derfor venter hollænderne en positiv smagsoplevelse med de 'nationale rejer' - og mange restauranter har allerede tilkendegivet deres interesse for at aftage produkterne.

Hollænderne vover altså at tage konkurrencen op med producenter i 'lavprislande'. Dette sker på baggrund af analyser af markedstrends på det vel-betalende europæiske marked, og med følgende argumentation:

Først og fremmest er de "glade hollandske rejer" reelt miljøvenlige: De udnytter overskudsvarme. I modsætning til mange rejeframe på den 'sydlige halvkugle' forurener de ikke de kystnære farvande - de anvender biofilter til rensning af vandet i det fuldt recirkulerede anlæg, og overskudsslam bliver behøringt taget vare på.

For det andet lover de hollandske producenter deres kunder at "de glade rejer" er sunde, sikre og uden forurening eller uønskede stoffer. Med andre ord fuld dokumentation for produktionsforløbet. Virksomheden er da også certificeres efter ISO 22.000.

For det tredie er de aktuelle trends i fødevare- og drikkevaresektoren fokuseret på friskhed. Supermarkedskæder skifter løbende deres sortiment fra dåser, frostvarer og andre færdigpakkede produkter ud med friske, ferske - ofte ,lokalt producerede varer! Producenterne af "de glade rejer" lover at kunne levere super-ferske produkter til restauranter og supermarkedskæder få timer efter høst. Altså ikke produkter der er frosset ned og transporteret 'den halve klode rundt' på mega-fryseskibe. Også et godt argument i disse CO2-tider.

Hollænderne - og andre der vil smage "de glade rejer" har nu endnu en grund til at glæde sig til jul - der vil den første større høst nemlig finde sted.

 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!