Change size of text Print

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2011-07-31

Virusinficerede lakseæg fra Norge årsag til ISA katastrofen i Chile

Da den Chilenske lakseindustri blev ramt af ISA (Infektiøs Lakse Anæmi) skyldtes det efter al sandsynlighed at virussen kom med æg fra Norge.

Cermaq, en norskejet virksomhed som også har stor eksport af laks fra Chilenske produktionsanlæg, har, ifølge New York Times, anerkendt en videnskabelig rapport, der konkluderer, at lakseæg afsendt fra Norge til Chile er den mest sandsynlige årsag til udbruddet i 2007.

ISA blev først rapporteret på et havbrug tilhørende en andet norskejet virksomhed, nemlig Marine Harvest. Herefter gik det stærkt - virussen spredte sig sydover og ødelagde på rekordtid en sektor der på bare 15 år var vokset til en af Chiles vigtigste eksportartikler. Produktionen faldt hurtigt til under det halve, hvilket medførte at 26.000 mennesker mistede deres arbejde og tabet er opgjort til over 2 milliarder US$

Virus-udbruddet i Chile afslørede også strukturelle problemer inden for branchen, herunder al for stor fisketæthed i anlæggene, hvilket af miljøorganisationer udlægges til at være en væsentlig årsag til den hurtige smitte.

Sidenhen har den chilenske regering og industrien i Chile indført en række forholdsregler for at forsøge at bekæmpe og inddæmme udbrud, men trods omfattende bestræbelser fortsætter virussen sine angreb.

I uge 29 var der, ifølge de chilenske myndigheder, 23 produktionssteder under mistanke for at have ISA. Det ser imidlertid ud til, at der ikke er tale om den virulente type - for indtil nu har der ikke været egentlige udbrud i 2011.


 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!