December
2009

2009-12-17Ekstra ansøgningsrunde under innovationslovenGrønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP), der bl.a. skal afløse innovationsloven.
Lovforslaget forventes at blive vedtaget i december 2009, og GUDP kan derefter igangsættes i 2010.
For at sikre kontinuiteten ved overgangen fra innovationsloven til GUDP er det besluttet, at der afholdes en ekstra ansøgningsrunde under innovationsloven i begyndelsen af 2010.
Den økonomiske ramme for ansøgningsrunden vil være på op til 40 mio. kr.


2009-12-11Tun-opdræt i TVAftenshowet på DR1 sendte den 10.december et indslag om tun-opdræt. Indslaget var produceret på baggrund af Time-magazines liste over de 50 bedste opfindelser i 2009, hvor AKVA groups anlæg i Australien (Clean Seas Tuna) kom ind på en flot 2. plads (omtalt her på siden den 18.november.

November
2009

2009-11-27Statoil vil satse på algedyrkningNorske Statoil vil satse på at dyrke alger til produktion af bio-diesel og stortang til produktion af bio-etanol.
Amerikanske Exxon har tidligere meddelt at de satser 600 mill $ på udvikling af teknologi der kan bruges til at fremstille brændstof af alger.


2009-11-23Hvorfor er det sundt at spise fisk?SeafoodCircle har udgivet faktablad nr 9 på engelsk - så de gode tidender om sundhedsaspekterne ved at spise fisk kan nå et bredere publikum.

2009-11-23Runde bassiner i modeldambrug!Runde bassiner i modeldambrug - det kunne deltagerne studere ved Christian Jørgensens åbent hus arrangement, den 10. november, på Kærhede dambrug ved Søndre Felding.


2009-11-17'Limvand' reducerer behovet for fiskemel i foder til opdrætsfiskFiskemel er en vigtig ingrediens i foder til opdrætsfisk, og selv om både fiskeproducenter og foderfabrikanter har arbejdet for udvikling af fodertyper med en mindre andel af fiskemel, og en større andel af planteproteiner, i det færdige foder - ja, så kan de fleste fisk, som f.eks. laks og ørred, ikke klare sig helt uden dette vigtige marine råstof.
Fiskemel produceres af såkaldte 'industrifisk', oftes små pelagiske arter som brisling, ansjos og deslige, men også biprodukter fra forarbejdning af konsumfisk (skind, ben, hoveder, kødstumper) indgår.
Fiskeriet efter 'industrifisk' har en bæredygtighedsgrænse, som for flere bestande er nået - og mængden af biprodukter fra konsumfiskeindustrien er også begrænsede -så der er naturlige grænser for mængden af fiskemel der kan anvendes foder til opdrætsfisk.
Til gengæld kan kan der måske gøres noget ved kvaliteten af fiskemelet, så behovet for fiskemel i foderet kan reduceres yderligere.

2009-11-16Work in DenmarkHar du ansat en udlænding i din virksomhed? Har du overvejet udenlandsk rekruttering? I begge tilfælde tilbyder Beskæftigelsesministeriets "Work in Denmark" hjælp.

2009-11-16Nano-lak forhindrer biofilmDansk projekt vil forhindre bakterier i at sætte sig fast på indersiden af procesudstyr ved hjælp af en ekstremt glat overflade med indlagte metalpartikler eller enzymer.

2009-11-16Finansloven og udvikling af miljøteknologierI den netop vedtagne finanslov afsættes der ikke ubetydelige midler til en styrket satsning på grønne teknologier - det gælder både forskning og udvikling, men også hjælp til ibrugtagning og til eksport af de udviklede miljøteknologier. Luft, vand, affald og fødevareområdet nævnes som satsningsområder.

2009-11-16Klimamad - spis ørred og begræns CO2 udslippetOpdrætsørredens klimaaftryk. GTS-institutionen Agrotech har analyseret sig frem til CO2 udslippet ved produktion af røget ørredfilet.
Ikke uventet kommer opdrætsørreden betydeligt bedre ud end andre animalske fødevarer som fjerkræ, svin og oksekød. Så nu er der endnu et godt argument for at spise mere fisk - det er 'klimamad'!

2009-11-13Reklamer med forvirrende budskaberFor tiden kan man i de trykte medier se reklame-annoncer fra såvel Arla (flydende 'Kærgården') som fra Unilever (Rexona spray-deodorant).
I begge tilfælde optræder der sammen med virksomhedens produkt - en laks!?


2009-11-12International konference om akvakultur af mikro-algerDen anden internationale konference om mikroalge produktion finder sted i Hamburg 1-2. december. Her vil der være fokus på fototrofisk akvakultur med vækst af mikroalger, cyanobakterier og andre 'småvækster'.

2009-11-12Nordisk workshop om 'miljø-mærkning'Nordisk Ministerråd har støttet et treårigt projekt om mærkning af 'Seafood'. Der afholdes workshop i København den 19. januar 2010. Se kalenderen her på siden for yderligere oplysninger.

2009-11-12Innovationskonsortiet REFADen 11. september 2009 (bank under bordet) afleverede innovationskonsortiet REFA en ansøgning til Forsknings- og Innovationsstyrelsen. 11 virksomheder og institutioner står bag konsortiet - og AquaCircle har været "olien der fik hjulene i gearkasse til at snurre rundt". Der forventes an afgørelse på ansøgningen inden årets udgang.

2009-11-10Pangasius presser rødspætten ned fra hylden!Fiskerne i Hirtshals advarer mod stærkt falden afsætning og priser på rødspætter - fordi forbrugerne istedet køber pangasius. Den er hvid i kødet, uden ben og smagsløs - tre egenskaber som forbrugerne tilsyneladende sætter stor pris på? - og så en den billig!



2009-11-091,6 mia. kr. til grøn omstilling, innovation og iværksætteri.Regeringen har sammen med et bredt politisk flertal indgået aftale om den del af globaliseringspuljen, der retter sig mod erhvervslivet.
Som led i aftalen oprettes en ny 'grøn' fond - til innovative mindre virksomheder. Fonden skal fordele 750 millioner kroner, som skal sikre at danske virksomheder kan udnytte den stigende globale efterspørgsel efter grønne løsninger, som bl.a. klimaudfordringerne medfører.

2009-11-09Klima - mere end energi og CO2 - vand fremtidens (eksport) kildeDer er vel næppe mange der ikke er klar over at København i december skal være vært for et af de årlige klimatopmøder? Der knyttes forhåbninger til at netop COP15 kan danne grundlag for en global overenskomst om at bekæmpe klimaforandringer.
Der er sat fokus på CO2 og energi. Klimaforandringer handler imidlertid om meget mere - og almindelige mennesker vil nok først og fremmest bemærke sig mere ekstreme vejrsituationer - og en en (om-) fordelingen af ferskvandsressourcerne.

2009-11-09Ønskes: leverance af store ørrederSekretariatet har fået en forespørgsel om leverance af store ørreder (2-3 kg rund vægt). Ørrederne ønskes leveret gælleskåret og på is. Der ønskes leverance i 2 uger i december, hver gang 12 tons. Køber vil selv stå for afhentning.
Kontakt sekretariatet, hvis du er potentiel leverandør

2009-11-04Tredje vandmiljøplan, dyr og uden effektNy evaluering slår fast, at Vandmiljøplan III ikke har formået at begrænse landbrugets udslip af kvælstof til danske farvande. Bedre er det gået med fosfor.
Oktober
2009

2009-10-30Musholm Lax på TV i Prime-timeTv2-Øst har lanceret en udsendelsesrække med titlen Ø-liv. I går, torsdag den 29. oktober, var der fokus på Musholm - og som naturlig følge også på havbruget Mushalm Lax.


2009-10-26Nyt dansk FREA-anlægIfølge "Dagbladet Ringkøbing-Skjern" skal der opføres et fuldt recirkuleret indendørs anlæg (et såkaldt FREA-anlæ) på Birkvej i Skjern

2009-10-26Nyt modelbrug indvietFredag den 23. oktober kunne Marianne og Søren Jøker byde indenfor til et åbent-hus arrangement på deres nye modeldambrug ved Hallundbæk udenfor Brande.

2009-10-12Tangnet-nytTangnetværket har udsendt nyhedsbrev, hvori man blandt andet kan læse om tangproduktion på Island, arkitektstuderende og tang, bioraffinaderier baseret på tangproduktion der kan dække landets energibehov, tang CO2 og klimatopmøde og mange andre informationer.
Tangnetværket holder sit næste møde den 10. november på DTU i Lyngby. Bliv medlem af netværket, deltag på møderne og bliv klogere!
September
2009

2009-09-25AquaCircle på DanFish 2009AquaCircle deltager på DanFish 2009 7-9. oktober i Aalborg Kongres & Kultur Center.
Det er første gang at akvakultur er repræsenteret på denne traditionalle fiskerimesse.


2009-09-15Temadag om velfærd hos opdrætsfiskDu har sikkert allerede reserveret dagen - den 26. november - da dette arrangement har været annonceret længe i 'kalenderen'. Nu er der mulighed for tilmelding og programmet kan læses/downloades.

2009-09-14Pangasius solgt som torskEn engelsk virksomhed er blevet dømt for bedrageri, idet de solgte 'Fish & Chips', hvor fisken var angivet som torsk, men retteligt var opdrættet malle fra Vietnam


2009-09-14Store tab i torskeopdrætTolv af de største norske selskaber indenfor torskeopdræt tabte tilsammen over 525 millioner NOK i 2008, skriver 'Finansavisen'.
I 2007 kunne tabepgøres til knap 200 millioner NOK.

2009-09-14Miljøvenligt batteri lavet af algerVi vidste det jo godt! At der er meget at komme efter i havet! Interessen for de godt 70 % af kloden der er dækket af vand er stigende. Nu har svenske forskere lavet et super-batteri med basis i cellulose fra en grønalge.

2009-09-14Diesel af alger - 87 øre literen!Amerikansk kemiker har gjort olieudvindingen fra alger kontinuert. Processen har nu en fast katalysator og ingen brug for efterrensning. Det gør biodiesel 40 procent billigere.

2009-09-10Halvdelen af alle spisefisk er opdrættetFremover vil verdens befolkning spise mere opdrættet fisk end fisk, der hentes op af havet på traditionel vis. Og fremtidens spisefisk vil være vegetarer, hvis det står til forskerne.


2009-09-03Nyt tromlefilter fra HydrotechSvenske Hydrotech, en del af Veolia koncernen, har udviklet et nyt tromlefilter, som er saltvandsbestandigt. Mikrofiltration i havvand og deraf følgende problemer med rust skulle således være fortid.

2009-09-03Fisk er god og sund madFisk er godt for hukommelsen, god mod hjerte-kar sygdomme og har mange andre gode egenskaber - foruden at fisk jo smager godt.
Nu har et internationalt forskerteam samlet nogle veldokumenterede fakta om fisk og den positive indflydelse fisk har på vores ve og vel.
August
2009

2009-08-24Temadag hos SeafoodCircle Den 1. oktober byder SeafoodCircle til temadag i Horsens. Temaerne er: Klimaforandringernes betydning for den danske fiskeindustri & Udfordringer omkring import af eksotiske fisk.

2009-08-21Kan fiskegylle være grundlag for produktion af råolie?Vattenfall vil producere olie af slam i Nordjylland
Et nyt forskningsprojekt skal designe et demonstrationsanlæg og finde ud af, hvilke affaldstyper som giver det bedste grundlag for at producere bio-olie, som kan brændes af i et kraftværk.

2009-08-21Moderne slagtning af laks (og ørreder)Fiskevelfærd er en vigtig forudsætning for at producere højkvalitetsprodukter. Samtidig er der stigende fokus på velfærdselementet i fiskeopdræt - en udvikling der fremmes af detailledet og af myndigheder.

2009-08-14AquaCircles årsmøde 2009AquaCircle afholdt årsmøde den 15. maj 2009 på Bredehus hotel. Formandens beretning, regnskab, revisionsprotokollat og et resumé er tilgængelige her på siden.

2009-08-14Referat fra Styregruppens 9. mødeHer over ferieperioden er referat fra AquaCircles 9. styregruppemøde blevet godkendt. Medlemmer kan læse referatet efter login.
Juli
2009

2009-07-17International jobbørsNu kan du indrykke jobannoncer og/eller søge efter dit næste job her på AquaCircles hjemmeside. Aquaculturejobs er en international jobbørs for vores sektor og AquaCircle 'linker' til den.

2009-07-08Modeldambrug med i video om akvakultur i EuropaDanske modeldambrug er med i EU-Kommissionens dokumentarfilm om akvakultur i Europa - og udviklingsmulighederne. Filmen blev lanceret på pressemøde den 8. april, hvor Kommissionen fremlagde deres bud på en revideret akvakulturstrategi.

2009-07-08Miljømærke giver øget salg!I Norge er 17 line-både blevet certificeret efter MSC standarder for bæredygtigt fiskeri. Det kan forarbejdningsindustrien mærke på salget.

2009-07-0628.000 ål sat ud i ØresundÅleynglen, der i weekenden blev sat ud i Øresund for at forsøge at øge ålebestanden, kom ikke fra danske opdrættere, men fra Polske.
Juni
2009

2009-06-30Præsentation og fotos fra junis temadagePræsentationer og lidt fotos fra de tre temadage i juni måned ligger nu klar på AquaCircles hjemmeside. Det drejer sig om temaerne: Energi (forbrug og effektiviseringsmuligheder). Drift af recirkulerede anlæg (erfaringer og udviklingsbehov). Bæredygtighedn af dansk ørredopdræt (klimaaftryk, foder, akvakultur-dialoger, velfærd blandt andre emner).


2009-06-17Grøn energi og skaldyrDet har længe 'spøgt' i opdrætssektoren, at vindmølleparker på havet burde kunne udnyttes til opdræt.
Nu undersøger DTU Aqua, Vattenfall Vindkraft og Esbjerg Fiskeriforening om vindenergien kan suppleres med opdræt af muslinger og hummere.

2009-06-17Ph.D. forsvarTorsdag den 25. juni kl. 13-16 forsvarer cand.scient. Lars-Flemming Pedersen sin ph.d. afhandling i auditoriet på Nordsøen Forskerpark, Hirtshals.

2009-06-16Grønt væksttilskud til dansk akvakulturRegeringen og Dansk Folkeparti har i dag indgået aftale om plan for grøn vækst.
Af aftalen fremgår, at der stadig vil blive satset på ekspansion af akvakulturproduktionen. Der lægge særlig vægt på at ekspansionen foregår med brug af miljøteknologier. Således fremmes etablering/ombygning af akvakulturanlæg til enten FREA eller model3.
Støttesatsen for investering i sådanne anlæg hæves til 40%

2009-06-12Bæredygtigt opdræt af laks og ørred i flydende lukkede beholdereAgrimarine har udviklet et opdrætskoncept, hvor fisken vokser op i flydende lukkede bassiner. Firmaet har nu startet den kommercielle produktion af stillehavslaks i British Columbia, Canada, og ørrreder i Kina. Firmaet har opnået eneret til produktion af fisk i et stort vandreservoir i Benxi regionen, hvor de også har etableret et klækkeri til ørred. D første 100.000 sættefisk er klar til en videre vækstperiode i de flydende tanke. Læs mere herunder (på engelsk)

Maj
2009

2009-05-241 million € til projekt om østers-dyrkningNord-Ostron, et projekt ledet af Gøteborgs Universitet, har fået tilsagn om 1 million Euro fra EU-puljen 'Interreg'.
Gøteborgs Universitet har et center, kaldet Mare Novum, for marin innovation og forretningsudvikling. Det er dette center der skal koordinere projektet, der har en bred nordisk deltagelse - herunder Skaldyrscenteret på Mors.



2009-05-18Laksepriser på "himmelflugt".Ifølge 'IntraFish' stiger laksepriserne for tiden meget kraftigt
Spotprisen for norsk opdrætslaks nåede i sidste uge op på 40 norske kroner pr. kilo for slagtet hel laks.




2009-05-12Spis opdrtættet laks med god klima-samvittighedEn undersøgelse, udført af det svenske livsmedelinstitut (SIK), viser at opdrætslaks belaster klimaet markant mindre end f.eks. svinekød eller oksekød. Kun kylling kommer en smule bedre ud.


2009-05-11Støtte til udvikling af dansk akvakulturAkvakultur har store muligheder i Danmark. Derfor støtter Fødevareministeriet gennem fiskerifonden en række projekter til udvikling af et moderne og miljørigtigt akvakulturerhverv.
Fødevareministeriet har i 2009 givet tilsagn om tilskud til 17 nye projekter om etablering og modernisering af akvakulturanlæg. Der er givet tilsagn for 21,7 millioner kroner. Med ansøgers egenfinansiering er der tale om nye investeringer i akvakulturanlæg for omkring 90 millioner kroner.

2009-05-08Rømning af fisk fra havbrugEt stort projekt med fokus på rømning af fisk fra havbaseret opdræt har fået støtte fra EU's 7 rammeprogram for forskning og udvikling.
April
2009

2009-04-30Grøn Vækst - regeringens oplægIdag præsenterede regeringen sit udspil til grøn vækst. Der er fokus på landbrug og fødevare, klima og ikke mindst miljø, Akvakultursektoren har fået en enkelt afsnit.

2009-04-29AquaCircles ÅrsmødeDen 15. maj, kl. 13-15, afholder AquaCircle årsmøde på Bredehus Hotel, Kirkevej 25, DK-7182 Bredsten. Forud for årsmødet holder styregruppen møde (10-12). Tilmelding nødvendig til begge møder.

2009-04-27Laksefoder med kun 15 % fiskemelNorske Skretting rapporterer om succes med afprøvning af laksefoder med kun 15 % fiskemel. Hidtil har 25% været den 'magiske grænse'.
Skretting har dog ikke planer om en umiddelbar kommercialisering af resultaterne - flere test skal gennemføres.


2009-04-15EU-penge sætter mere gang i fiskeriområderneFiskeriområderne får mere vind i sejlene i 2009, når Fødevareministeriet åbner for tilskud på i alt 28,7 millioner kroner fra Den Europæiske Fiskerifond til lokale projekter. Pengene kan bruges til projekter, som kommuner, regioner eller offentlige fonde medfinansierer.

2009-04-14Foredrag om opslemmede partikler i opdrætsanlægDTU-Aqua, Hirtshals, har besøg af Dr. Alexander Brinker fra Fischereiforschungstelle Baden-Wüttemberg. Alexander Bringer vil fredag den 17. april, med start kl 10, give et foredrag om lækage og stabiliotet af fækalier (ørredlort) samt metoder til at forbedre stoffjernelse og reducere udledning fra fiskeopdræt derigennem. Alle interesserede er velkomne.

2009-04-01REFA - innovationskorsortiumEn række forskningsinstitutioner og virksomheder i AquaCircle har indsendt ansøgning Videnskabsministeriet (VTU) om støtte til et innovationskorsortium.
Marts
2009

2009-03-28Internationalt seminar om biofilmDen 29. april lægger DTU lokaler til seminaret: "Model-based optimization of biofilm systems in wastewater treatment". Se program og tilmeldingsmuligheder under kalenderen.



2009-03-18Sygdom stod øverst på dagsordenen på den netop afholdte Lakse-dialogDer er gjort betydelige fremskridt i den WWF-initierede Lakse-dialog, der den 12-13. marts afholdt møde i Boston. Her præsenterede tekniske arbejdsgrupper rapporter om sygdomme og parasitter. Top eksperter på området blev bedt om at vurdere de miljømæssige virkninger af sygdomme og parasitter og samle eksisterende viden om at forebygge og afbøde disse virkninger på opdrætsanlæg og i miljøet.

2009-03-18EU støtter nyt projekt om viral vaccine"Development of a pathogen epitope prediction program, and evaluating its usefulness in designing fish vaccines" - er titlen på projektet, hvor norske, irske, engelske, hollandske og danske forskere vil samarbejde om at undersøge om man kan anvende virus-epitoper (virus 'antigen-nøgle) i udviklingen af vacciner mod virale sygdomme hos opdrætsfisk.

2009-03-17Vækst i salget af fersk fiskDanskerne spiser mere fisk i dag end for tre år siden. Omsætningen i detailhandelen er steget med 700 mio. kr. og forbrugernes indkøb af fisk og fiskeprodukter er steget med 1400 tons. Størst fremgang har salget af fersk fisk.

2009-03-17Dansk teknologi til Afrika - Afrikansk fisk til DanmarkGår du i tanker om at få afrikansk produceret fisk til din forædlingsvirksomhed - måske i et samarbejde, hvor dansk akvakulturteknologi bringes i anvendelse - så skal du sætte kryds i kalenderen den 31. marts og tage til konferencen i Eigtveds pakhus. Her sætter Udenrigsministeriet fokus på Afrika med en konference og netværksdag. Der sættes fokus på dansk erhvervsliv som partner (B2B-programmet) i dansk udviklingsbistand. Her vil du også kunne høre om blandede kreditter, offentlige private partnetskaber, industrialiseringsfonden, Danmarks Eksportråd og om muligheder for eksport kreditter.

2009-03-16J. P. Klausen & Co skal markedsføre Læsø-laksenNår opførelse af det nye lakseopdrætsanlæg, Læsø Laks, er gennemført vil det skabe 25 nye arbejdspladser på Læsø og årligt producere 4000 tons fisk. Det er Nordic Seafood Gruppen, som er en af de førende distributør af seafood i Europa og Mellemøsten med partnere på samtlige europæiske markeder, der skal stå for salget af den 'originale' Læsø-laks.
Nordic Seafood omsætter for ca. 1,5 milliarder kroner om året og ejes for 70 procents vedkommende af to af verdens største seafood virksomheder - Nissui i Japan og Sealord i New Zealand.

2009-03-11Unge fiskespisende mænd er klogeDrenge i teenage-alderen, der spiser fisk mindst en gang om ugen, scorer højere i intelligenstest end dem, der holder sig fra fiskene.
Det har svenske forskere nu fastlagt. De har undersøgt næsten fire tusind værnepligtige.
Unge mænd, der spiste fisk en gang om ugen scorede syv procent højere, og dem der spiste fisk mere end en gang om ugen hele 12 procent højere, end deres ikke-fiskespisende kolleger i mentale tests.

2009-03-11Skotske muslingeopdrættere afprøver det "kontinuerlige reb"I stedet for at have en hovedline med nedhængende, kortere, liner/tamper, hvorpå muslingerne sætter sig og vokser kan det også lade sig gøre at have en lang line, som hænger i 'løkker'. Dette muliggør det 'uendelige reb'. Dette system er oprindeligt udviklet af på New Zeland og er nu stærkt automatiseret/mekaniseret.

2009-03-10En anden måde at belufte påDet norske firma Hobas har udviklet en belufter som trækker luften ind i en propelpumpe, hvorved luftboblerne 'knuses'. Forsøg i rejefarme har vist at denne form for beluftning giver en bedre iltmætning, en god afgasning af CO2 - og dermed en bedre omsætning af kvælstof.

2009-03-10FAO: State of the world fisheries and aquaculture, 2008FAO har fornylig udgivet sin 2. årlige rapport med status over verdens produktion fra fiskeri og akvakultur. Med hensyn til sidstnævnte kan det konstateres at spådommene om at akvakultur ville kunne forsyne verden med op til 40% af konsumfisk i 2015 er gjort til skamme. Allerede nu kommer 47 % af den fisk verdens befolkning spiser fra akvakultur - og det bare vokser.




2009-03-10Norsk laks tager markedsandele fra Chile i USABåde Færøerne og Norge øger deres eksport af lakt til USA, hvor forbrugerne, fejlagtigt, har fået opfattelsen af at chilensk opdrættet laks udgør en sundhedsrisiko. Hertil kommer, at den amerikanske forbruger, efter at Chile har været hårdt ramt af ISA og en heftig pressedækning af dette i USA af bl.a. NY-Times, er efterladt med opfattelsen af at lakseopdræt i Chile er det rene 'cowboyland' - og ikke den strømlinede industri det faktisk er.
Færøerne er ramt af importforbud/restriktion på det russiske marked og øder derfor eksporten til USA. Norege har på samme måde registreret et fald i eksporten til Østeuropa - herunder Rusland - og svinger derfor også eksportindsatsen mod USA, hvor tilliden til laks fra vore egne åbenbart er større end til laks fra Chile. Således har Norge alene i februar haft en eksport til USA der er 23 mio. NOK større end samme måned sidste år.

2009-03-09DNA-test sporer fiskenFiskegentikerne hos DTU Aqua i Silkeborg rykker ved hjælp af dna-tests grænserne for, hvor præcist man kan afgøre, hvor fisken i frysedisken, på tallerknen eller i maven stammer fra.
Giv seniorforsker Einar Eg Nielsen, DTU Aqua et stykke af en torsk fanget et vilkårligt sted i verden, og han skal fortælle dig, hvor den stammer fra. Eller rettere, hvilken bestand fisken tilhører.

2009-03-09Saudi Arabien køber stort ind af dansk udviklet recirkulationsteknologi og knowhow.National Prawn Company (NPC) i Saudi Arabien har indgået en strategisk samarbejdsaftale med AKVA Group, som både omfatter en umiddelbar ordre og et 'Letter of Interest' for fremtidige leveringer i perioden frem til 2011.
NPC har allerede verdens største rejefarm, i Al-Leith syd for Jeddah ved det Røde Hav, og har nu besluttet at udvide deres produktion med marine fisk. Ambitionerne er, i første omgang, at etablere en produktion på 35-50.000 tons af den 'lille tunfisk' Yellowtail Kingfish (Seriola lalandi, med flere andre kommercielle navne bl.a. stor amberjack).

2009-03-09Chile klar til yngel-eksport af Yellowtail KingfishAcuicola del Norte S.A. (ACUINOR) er det første Chilenske firma der opdrætter Yellowtail Kingfish. Det sker i et dansk produceret anlæg - leveret af Uni-Aqua (nu AKVA Group).
Første sending af sættefisk er allerede afsat til andre chilenske firmaer og ACUINOR satser også på eksport. Der er tale om ungfisk på 6 cm med en vægt på 5 gram.

2009-03-09Merck & Co. overtager InterVet Schering-PloughI en pressemeddelelse fremgår det at direktionen hos begge firmaer idag enstemmigt har besluttet at Merck overtager Schering-Plough. Fremover vil de veterinærmedicinske produkter (og alle andre Schering.Plough produkter) blive markedsført under navnet Merck.


2009-03-08Nekrolog: Knud BrockdorfEn Kæmpe forlader akvakulturen:
Knud P. Brockdorff, en af dansk akvakulturs helt store personligheder, er for nylig død efter længere tids sygdom.
Formanden for Dansk Akvakultur, Karl Iver Dahl-Madsen, skriver nekrolog på 'formands-bloggen'.

2009-03-05Ny rapport om markedsudsigter for danske opdrætsprodukterDTU-Aqua og Gemba Seafood Consulting har, med støtte fra FIUF-midlerne, udarbejdet en vurdering af markedsudsigterne for akvakulturproduktion i Danmark.
Formålet har været at give FødevareErhverv et operationelt redskab der kan anvendes i forbindelse med behandling af ansøgninger om tilskud til investeringer i akvakulturarter med gode markedsudsigter på mellemlang sigt (nye arter i opdræt).

2009-03-05Certificerede danske ørreder på vejKriterier for bæredygtigt ørredopdræt skal være på plads i slutningen af 2010, og
samtidig samarbejder brancheforeningen Dansk Akvakultur med WWF om en
certificeringsmodel. Ørredopdrætterne selv er klar til at blive certificeret efter
bæredygtighed. 70 % af dem mener at erhvervet bør indføre en certificeringsmodel,
viser en medlemsundersøgelse fra Dansk Akvakultur. Dette fremgår i en pressemeddelelse fra Dansk Akvakultur dags dato.

2009-03-05Vi bringer: "Vandudsigten"Gennem projektet MarCoast er der nu etableret en "vandudsigt" som man kan få adgang til via internettet.

2009-03-03Etablering af Innovations-konsortiet REFA - Renseteknologier til fremtidens akvakulturBaggrunden for etablering af et innovationskonsortium er udsprunget af RENS-TEK projektet som identificerede en række fokusområder indenfor rensningsteknologi i opdrætsanlæg hvori der oplagt kunne ske forbedringer. Det har nu ført til, at DHI i samarbejde med DanskAkvakultur, Teknologisk Institut og en række universiteter vil ansøge Forsknings og Innovationsstyrelsen midler.
Konsortiet består således af GTS institutter (DHI og TI), universiteter (DTU og AAU) samt virksomheder, der ønsker at få afprøvet eller udviklet ny teknologi. Finansieringen af konsortiet sker dels med støtte midler fra FI til GTS institutterne og universiteterne, og virksomhederne bidrager med deres tid og evt. grej.
Guleroden for virksomhederne er, at de kan få udviklet og testet nye teknologier, som kan løfte effektiviteten i anlæg samt opnåelse af væsentlige energibesparelser ved indførelse af ny teknologi og viden. Sagt med andre ord skal interesserede virksomheder blot målrette en del af den udvikling som de i forvejen foretager, imod et flerårigt (3-4 år) forsknings- og udviklingsprojekt som har sigte i de samme mål som virksomhedernes.

2009-03-03Reserver dagen: Inviation til at deltage i det 2. møde i 'Ørred-dialogen'Dansk Akvakultur deltager aktivt i Ørred-dialogen' med det formål at etablere standarder for bæredygtigt ørredopdræt. Det første møde fandt sted i København i november 2008. Der inviteres nu til det næste møde - Tórshavn 27 & 28. maj 2009. Se invitationen (engelsk) og læs Dansk Akvakulturs "White Paper" om processen.

2009-03-02Øget tilvækst ved brug af kunstigt lysDet er velkendt at man kan styre fiskenes reproduktionscyklus ved at manipulere med lys, daglængde og sæson.
Det er også velkendt at brug af kunstigt lys til at forlænge dagen bruges i lakseopdræt.
Mindre kendt er det, at tilvæksten kan forbedres i ørredopdræt når der bruges lys.

2009-03-02Forbrugernes holdning til fiskefoderets bæredygtighedI februar 2008 udgav 'Scottish Aquaculture Research Forum' (SARF) en rapport over et studie, hvis hovedformål var at identificere barrierer der måtte hindre/sinke øget brug af vegetabilske råstoffer i fiskefoder.
Det er ikke sikkert at rapportens konklusioner 'kan holde vand' idag! For eksempel viste svensk TV den 25. februar en yderst kritisk udsendelse om norsk opdrættet laks, med fokus på brugen af vild fisk som råstof for opdrættet laks.


2009-03-01Norsk analyserapport om fiskefoderSom led i den offentlige overvågning har det norske 'institut for ernærings - og sjømatsforskning' (NIFES) gennemført omfangsrige analyser af fiskefoder og ingredienser. Der er tale om årlige tilbagevendende analyser og rapport over analysearbejdet på foder og ingredienser i 2007 er nu frigivet (december 2008).
Februar
2009

2009-02-24Fedt- og farvemåling af (levende) fisk med skindet påEt nyudviklet måleinstrument fra norske Qvision kan kvalitetsbedømme hel fisk med hensyn til indholdet af fedt og farvepigment - vel at mærke uden at fisken afskindes. Med andre ord kan apparaturet også anvendes på levende fisk.

2009-02-22EU har interesse i recirkuleringsteknologiEU-Kommissionen er stærkt på vej med en revideret akvakultur-strategi. Den nye strategi vil blive præsenteret den 8. april. I denne sammenhæng præsenteres også en film om akvakultur i Europa. I filmen er der sat fokus på off-shore og recirkulering som to ekspansionsmuligheder.

2009-02-15Udviklingsplan for Nexø havn og byBornholms regionskommune har udarbejdet en udviklingsplan for Nexø havn og by. I planen indgår også muligheder for at etablere landbaseret opdrætsanlæg - blandt andet af økologiske Østersø-laks.
Planen fremlægges på et offentligt møde mandag den 16.februar 2009 kl.17.00 i Nexø Fritidshus, Gl. Postvej 27, Nexø.

2009-02-15Slip kræfterne løs"Vi er i fuld gang med at klargøre vores tanker om en ny 'bekendtgørelse for landbaserede akvakultursystemer', som vi håber, at myndighederne kan have klar inden sommer." Således skriver formanden for brancheorganisationen Dansk Akvakultur på sin 'blog'.

2009-02-14Torskens værste fjenderDen norske eksport af torsk lider fordi Europa oversvømmes af billige opdrætsfisk.

2009-02-11Fremtidens energineutrale fiskeopdræt producerer: Fisk, ilt, brint og spritI takt med at der indføres mere og mere miljøteknologi på danske dambrug - til glæde for vandmiljøet - så stiger energiforbruget. Brancheforeningen Dansk Akvakultur er sammen med GTS-instituttet Agrotech igang med at se på sektorens 'kulstof-aftryk' - og det er ikke en hemmelighed, at der er flere der overvejer muligheden for at anvende 'grøn energi' produceret af f.eks. vindmøller.

2009-02-11Stor ny ordre til AKVAgroup i NorgeAKVAgroup har underskrevet en kontrakt med Sundsfjord Smolt i Norge: Aftalen omfatter bl.a. rørføringer, fodringssystemer, undervandslys til et produktionsfiskeanlæg samt projekteringen af et fuld recirkuleret smoltanlæg til produktion af 8- 10 millioner laksesmolt årligt. Når det nye recirkulerede anlæg er realiseret bliver Sundsfjord Smolt et af Norges største og mest moderne smoltanlæg.

2009-02-11Global Aquaculture Alliance (GAA) og GlobalGap går sammen om certificering af akvakultur.På det årlige Seafood topmøde i San Diego i månedsskiftet januar/februar annoncerede Global Aquaculture Alliance (GAA) og GlobalGap at de havde indgået et samarbejde om udvikling og harmonisering af et globalt certificeringssystem for opdrætssektoren.
Med denne alliance er der måske skabt en stærk modspiller til Aquaculture Stewardship Council (ASC) - WWF's initiativ på opdrætsområdet?


2009-02-10SCOFDA workshop om immunsystemet hos fiskDen 4. og 5. maj afholder SCOFDA og DAFINET en to-dages workshop med titlen "The ontogeny of the fish immune system". Der er mulighed for tilmelding allerede nu og der er stadig plads til lidt flere indlæg.


2009-02-10Aquaculture Stewardship Council, ASC, dannesGlobale standarder for opdræt af fisk er under udarbejdelse gennem Verdensnaturfondens 'Akvakultur-dialoger'.
Nu etableres et uafhængigt organ der kan varetage certificeringen af akvakulturanlæg der producerer efter de kommende bæredygtighedsprincipper.

2009-02-09Fiskefoder af ølNår man producerer øl er restproduktet store mængder slam fra byg og humle. Dette slam har potentiale som fiskefoder!



2009-02-06Grøn vækst - Dansk Akvakulturs aftale med samfundetEn stærk grøn vækst - er et tankesæt Dansk Akvakultur har arbejdet med - også før statsministeren, i sin nytårstale, udtrykte dette håb. Nu er man nået så langt, at man mener det er på tide at få lavet en aftale med samfundet, og det er nu formuleret i en plan. indledes sådan:

2009-02-06Åbent brev til Fødevareministeren og MiljøministerenDansk Akvakultur har sendt brev til Fødevareministeren og Miljøministeren med opfordring til at nedsætte et akvakulturudvalg. Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Sportfiskerforbund og Kommunernes Landsforening er medunderskrivere.

2009-02-06Skattekommissionens forslag går i fiskFiskeopdrætternes brancheforening Dansk Akvakultur har netop sendt et ambitiøst oplæg til grøn vækst i sektoren til fødevareministeren og miljøministeren. Disse ambitioner kan paradoksalt nok blive kvalt, hvis skattekommissionens forslag bliver til virkelighed, selvom ønsket er en grøn skattereform.


2009-02-04Vand - stridens æble - fremtidens omdrejningpunkt!BBC bringer en analyse af Dominic Waughray, som er senior direktør og ansvarlig for miljøinitiativer hos World Economic Forum i Geneve. Af analysen fremgår det med al ønskelig tydelighed, at vand er og bliver fremtidens omdrejningspunkt. Man ser allerede nu nationer købe/leje jord i andre lande for at kunne dyrke afgrøder nok til landenes befolkninger.

2009-02-04Ny internetside med akvakultur-jobsUdgiverne af "Hatchery International" og "Northern Aquaculture Magazines" har lanceret en ny 'job-portal', hvor man frit kan søge nye udfordringer eller for en billig penge annoncere ledige jobs internationalt.

2009-02-04Nye satsninger i handlingsplanen for fiskepleje 2009De nye satsninger handler om penge til flere fiskeplejekonsulenter til både ferskvand og det marine område, om monitering af de oprindelige danske laksebestande og om brugen af ny teknologi til at undersøge adfærden hos fisk i ferskvandssøer. Her er beskrevet tre af de mange projekter i handlingsplanen

2009-02-04EU giver 6.5 mio € i støtte til akvakulturforskninsgprojektEuropæiske fiskefarme skal være konkurrencedygtige og kunne levere de bedste fisk - både kvalitetsmæssigt og etisk. Dette er overskrifterne for et multinationalt forskningsprojekt, der ledes af Universitete i Gøteborg.
Forskerne der deltager i det 130 millioner SEK dyre, 'LIFECYCLE' projekt,vil dog koncentrere sig om at samle grundlæggende viden om livsprocesserne i en række fiskearter (ørred, laks, sea bream og sea bass, torsk og helleflynder).
Januar
2009

2009-01-09Temadag om rensningsteknologierAquaCircle afholder Temadag om rensningsteknologier torsdag den 22. januar på Ferskvandscenteret i Silkeborg.
Med udgangspunkt i udredningprojektet "RensTek" forsøger vi at sætte fokus på rensningsteknologiske udfordringer og kaste lys på mulighederne for at løse dem.
Med dagen ønsker vi også at skabe debat om fremtidige behov og ønsker så vi får drøftet sektorens indsatsområder indenfor rensningsteknologi-området.

2009-01-08Omsætning af formalin i danske dambrugDanmarkd Miljøundersøgelser har gennemført undersøgelser af formalinbrug på tre typer af dambrug. Undersøgelserne viser blandt andet, at på traditionelle dambrug nedbrydes formalin ikke i det omfang man hidtil har troet. Dette får sandsynligvis konsekvenser for fremtidig brug af formalin på danske dambrug.

2009-01-08Torsken døjer med varme
Norske genetiske forskere har vist at torsken genetisk er tilpasset forskellige temperatur-regimer. Dette kan forklare at torsken, hvor det er muligt, trækker bort når vandet bliver for varmt.