December
2010

2010-12-21Opdræt af laks går i land i HirtshalsDe miljørigtige danske modeldambrug skal udvides fra ferskvand til saltvand Det kræver nye teknologiske løsninger, som i sig selv kan blive et eksporteventyr.
Opdræt af fisk er i dag et af verdens hurtigst voksende fødevareerhverv. Danmark har en lang tradition for dambrug og er blandt i dag blandt verdens førende indenfor udstyr til grøn produktion takket være udviklingen af såkaldte modeldambrug. De højteknologiske og miljøvenlige modeldambrug bruger vand fra boringer, ikke fra vandløb, og de er baseret på recirkulationsteknologi. Det vil sige, at dambruget genbruger hele 95 procent af vandet i stedet for at lede det ud i naturen.

2010-12-16To indiske delstater tilbyde 100 % betalt opstart af ørredopdrætDe indiske delstater Kashmir og Jammu har besluttet at give støtte til opstart af ørredopdræt. Der er tale om iværksætterstøtte til unge, der ejer et stykke land i nærheden af et vandløbssystem. Regeringen betaler for yngel, foder og konstruktion af opdrætsanlægget, som efter alt at dømme vil være traditionelle jorddamme med gennemstrømning.

2010-12-09Centerchef Lars Jøker forlader Center for Fiskeri og Miljøteknologi i Hirtshals Forskerpark Det er ikke fordi Lars Jøker er træt af det kolde danske vintervejr, at han og familien 1. januar flyver langt sydpå for sandsynligvis at blive mødt af buldrende varme, når de træder udenfor lufthavnsbygningen i Accra.
Ghanas hovedstad ligger tæt ved Ækvator. Byen skal i de næste to år være hovedbase for Lars Jøkers nye job som koordinator i privat sektor programmet business to Business, også kaldet B2B.
Det er en del af dansk udviklingsbistand.


2010-12-08DATEC - Danish Aquaculture Technology Export CentreAquaCircle inviterer til møde hvor der præsenteres et oplæg til en samlet dansk eksportsatsning af teknologi, viden, rådgivning, forskning, uddannelse og systemeksport. Mødet finder sted hos DI på Hannemanns Allé 25, 2300 København S. den 25. januar 2011 klokken 10-14




2010-12-07Canadisk rapport sammenligner opdræt i netbure med andre anlægstyperI Canada har den offentlige debat længe dvælet ved akvakultur. Canadisk akvakultur vokser og samtidig vokser bekymringer over undslupne fisk, lakselus der angiveligt smitter ung vild laks på deres vandring mod havet, brug af medicin og kemikalier, forurening af kystnære områder og andre argumenter er bragt til torvs. Nu har de canadiske myndigheder fået udarbejdet en rapport der ser på økonomien i netbursopdræt og sammenligner med andre opdrætsformer.

2010-12-06NOFIMAs nye recirkuleringsanlæg indvietMinister åbner NOFIMAs recirkuleringscenter i Sunndalsøra.
"Her på Nofima's nye facilitet står forskning og fremtidens bæredygtighed i fokus", sagde Kyst- og Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, da hun den 23. november åbnede de nye forskningsfaciliteter for recirkuleret akvakultur.

2010-12-06Ny video: Bøndernes ÅLand TV har lavet en udsendelse om bønderne ved Skjern Å, Skjern Ås udretning og senere genslyngning samt det store arbejde der er gjort med opdræt og udsætning af laks i åen. Skjern Å rangerer nu på top 20 af lakseelve. Sidst i udsendelsen beskrives fiskeri med toggegarn i Karup Å - en århundrede gammel tradition.


2010-12-01Torsk i recirkuleret opdræt: Spansk pilotprojektDet baskiske opdrætsfirma Ondartxo Arraika har sammen med forskningsinstitutionen AZTI-Tecnalia indviet et recirkuleret anlæg, hvor man vil undersøge både vækst, velfærd og økonomien i opdræt af torsk i et lukket system.

2010-12-01Om recirkulerede anlæg til produktion af store norske laksNorske Fiskeri og Havbruksnæringens Landsforening kan vel sidestilles med en tænkt fusion af Dansk Akvakultur og Danmarks Fiskeriforening. FHL er åben overfor innovation og fremhæver at den norske succes på opdrætssiden er bygget på kontinuerlig innovation og udvikling. FHLs miljødirektør, Aina Valland, vurderer i dette interview mulighederne for, at man i Norge vil tage recirkuleringsanlæg i brug til store laks.

2010-12-01Vietnam exporters reject 'filthy' fish breeding chargeLocal seafood exporters have criticized a European parliament member who has alleged that the pangasius or tra fish is farmed in "filthy" pools and polluted rivers. They've asked Struan Stevenson of Scotland to visit the farms on the Mekong River and see the breeding pools for himself.


2010-12-01Europæisk eksport af glasål er stoppetEU har ( i praksis) stoppet eksporten af glasål. Lige i tid før sæsonen for fangst af glasål begyndte den 1. november lykkedes det EU at få stoppet eksporten af glasål. I slutningen af oktober blev der nemlig udsendt en præcisering, som i realiteten forhindrer alle medlemslande at sende glasål ud af EU.
I Fiskerirådet kunne medlemslandene ikke blive enige om et moratorium. Imidlertid kom Generaldirektoratet for Miljø glasålene til undsætning.
November
2010

2010-11-30Den norske opdrætssektor tager miljøansvaret seriøst.Akvakulturen smøger ærmerne op for at løse miljømæssige udfordringer.
"Gode miljøforhold giver de bedste betingelser for produktionen og dermed en høj produktkvalitet"siger administrerende direktør for norske Fiskeri og Havbruksnæringens Landsforening (FHL), Geir Andreassen.

2010-11-25RUC kickstarter produktion af vandlopper som Danmarks nye vindmølleeventyrDanmark skal være verdensmester i avl af vandlopper, for de små dyr er det bedste foder, der findes til opdrættede fisk. Erhvervspotentialet er i milliardklassen, så projektet har fået 20 millioner kroner i støtte fra Det Strategiske Forskningsråd
Vandlopper er verdens bedste foder til fisk, og Danmark kan få et kæmpe erhvervseventyr ud af vandlopperne, mener danske forskere.
Derfor får forskerne i dag bevilliget knap 20 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd.

2010-11-25Closed Containment Salmon Is ViableCANADA - Fisheries and Oceans Canada (DFO) has released a new report that affirms the economic viability of closed containment technology for salmon aquaculture.

2010-11-25AKVA Group bag nyt tun-anlæg i SydspanienFor første gang vil Atlantisk Blåfinnet Tun blive opdrættet. Det vil ske i et anlæg i Cadiz i det sydlige Spanien og danske AKVA Group A/S bygger anlægget der skal stå færdig i foråret 2011.
Når moderfiskene har gydt vil de unge tun blive fodret op til en vægt på 1,5 kilo og derefter afsættes de til andre havbrug, hvor den videre opvækst frem mod de 60 kilo finder sted.
Den blåfinnede tun kan blive meget større end 60 kilo - 2-300 kilo er ikke unormalt i naturen, men fisk over 60 kilo er svære at håndtere i opdræt.

2010-11-24Den dybe tallerken - forventes genopfundetForskere fra 2 universiteter og det amerikanske landbrugsministeriums forskningsinstitut skal samarbejde med Steven Summerfelt for at udvikle et recirkuleringssystem til koldtvandsarter!!

2010-11-24Islands opdrætssektor vokserIsland har fået vokseværk på akvakulturområdet. Værdien af de ca 10.000 tons opdrættede fisk i 2009 var på cirka 180 millioner DKK. Udover den hjemlige produktion, der planlægges at omfatte varmvandsarter fremover, investerer Island også i udenlandske anlæg - bl.a. med tun-opfedning i mexico og middelhavsfisk i adriaterhavet.

2010-11-24Straffe-fiskDet er vel almindelig kendt, at man i USA tilbyder nogle straffefanger at passe og opdrage hunde. Det påvirker fangerne positivt at have ansvar og socialt samkvem med hundene.
I Australien har myndighederne også "fanget" ideen, men her er det ikke hunde med opdrætsfisk fangerne skal tage ansvar for! De australske myndigheder mener at fiskeopdræt kan hjælpe fangerne til en mere meningsfyldt hverdag. I første omgang prøves ideen af i det vestaustralske fængsel i Curtin. Fisken der skal holdes indespærret sammen med straffefangerne er Barramundi.

2010-11-24Tilskud til projekter i fiskerihavne og landingsstederFødevareErhverv åbner igen for ansøgning om tilskud til investeringer i fiskerihavne.
Det er nu igen muligt at søge om tilskud til projekter i fiskerihavne og på landingssteder.
For havbrugerne kan dette være aktuelt da der er mulighed for støtte til f.eks. modtage-, lager- og kølefaciliteter.


2010-11-23LER - naturlig vandbehandlingFornyelsesfonden har i dag meddelt AquaPri A/S, at man vil støtte virksomhedens ler-projekt. Projektet gennemføres sammen med Dantonit, Damolin, Orbicon|Leif Hansen og AquaCircle.


2010-11-22Fremtidens fiskefoderDe amerikanske myndigheder har taget skridt til at få analyseret mulighederne for alternative ingredienser i fremtidens fiskefoder.
Der er flere årsager til at en sådan analyse er nødvendig

2010-11-22Recirkuleret akvakultur 'booster' bæredygtighedenI den canadiske provins Nova Scotia producerer men nu middelhavsfisk på land. Det sker i et fuldt recirkuleret indendørs anlæg med saltvand og resultatet er velsmagende Sea-bass (guldbrasen) og et uberørt miljø.



2010-11-22FAO Guidelines for responsible ecosystem approach to aquacultureThe FAO Fisheries and Aquaculture Department has just released new Technical Guidelines for Responsible Fisheries on the Ecosystem approach to aquaculture (EAA). The EAA is a strategy for the integration of the activity within the wider ecosystem such that it promotes sustainable development, equity and resilience of interlinked social-ecological systems.

2010-11-18Tyrkisk akvakultur vokser fortsat stærkt.For 10 år siden var akvakultur et spirende erhverv i Tyrkiet. Siden er udviklingen gået stærkt både på ferskvandssiden og på havbrugssiden. 25 % af de fisk der spises i Tyrkiet kommer nu fra eget opdræt.

2010-11-18Finland indfører regler for velfærd hos opdrætsfiskDen finske regering har i et nyt dekret fastsat detaljerede krav til velfærden hos opdrætsfisk. Det er den første lovgivning af sin art i forbindelse med velfærden for opdrættede fisk.
Den nye forordning vil fastsætte minimumskrav for akvakulturanlæggenes indretning, udstyr, drift og vandkvalitet, samt for det udstyr og tilbehør, som anvendes i håndteringen af fisken.

2010-11-17Nye mikroorganismer knyttes til forekomsten af gællesygdomme hos laksefisk i havbrugCand. scient Terje M. Steinum forsvarede den 20. oktober 2010 sin PhD-grad ved Norges veterinærhøgskole (NVH), med afhandlingen: «Microbial studies related to proliferative gill diseases in Atlantic salmon».
Gællesygdomme er et betydeligt problem i havbrug. Sygdomsbilledet er normalt domineret af massive sammenvoksninger der reducerer gællernes kapacitet kraftigt og fisken får åndenød og i sidste ende kan føre til fiskens død. Gællesygdom kan være forårsaget av flere forskellige faktorer, som uheldige miljøpåvirkninger eller et flere forskellige mikroorganismer og kan således ikke umiddelbart knyttes til en bestemt årsag.

2010-11-16Invester i akvakultur !Alverdens investeringsfirmaer og bankfolk mødes på AgInvest i Geneve, hvor de drøfter mulighederne for fremtidige investeringer og gode forretningsmuligheder. Blandt de sektorer der vurderes som spændende investeringmuligheder er akvakultur.
Udviklingen i Kina, Indien og andre hurtigt voksende økonomier/lande har givet befolkningen råd til at spise mere luksuriøst. Derfor stiger efterspørgslen på kød, men at producere kød kræver store mængder planteafgrøder der igen stiller krav om store vandvolumener - og vand er en mangelvare i mange af disse lande.
Det lyder jo som lidt af et paradoks, at alternativet er at producere fisk i kultur, men sagen er at det kræver 16.000 liter vand at producere et kilo bøfkød, mens en tilsvarende produktion af fiskekød kan produceres med så lidt som 500- 1200 liter vand (og endnu mindre ved fuld recirkulering).

2010-11-16Den norske regering vejer miljøhensyn højt og sætter hælene i overfor lakseopdrætterne.2010 blev der bedste år nogensinde for den norske lakseopdrætsnæring. Norge er verdens største lakseopdrættende nation og industrien har nydt godt af stigende efterspørgsel samtidig med stigende priser. Så langt så godt. Nu ville man tro at de mange tjente penge skulle investeres i en fortsat eskpansion - og det vil industrien også gerne, men den norske regering spænder ben.

2010-11-10Erik Arvins afskedsforelæsningErik Arvin (DTU-Miljø) går på pension. I den anledning afholdes der reception den 5. januar, hvorunder Erik giver sin afskedsforelæsning: Vandviden redder verden"
Oktober
2010


2010-10-20Russiske takter om akvakulturekspansionI Rusland har akvakultur holdt flyttedag fra landbrugsministeriet til fiskeriministeriet. Samtidig arbejdes der politisk på en udviklingsstrategi for sektoren og en tilhørende 'pose penge'. Måske vil dette styrke den danske eksport af udstyr til naboen i øst?

2010-10-20Invitation til BrüsselEuropa Parlamentets gruppe for klimaændringer, biodiversitet og bæredygtig udvikling afholder en to dages konference om akvakulturens bidrag til fødevareforsyning i Europa.
Konferencen finder sted i Brüssel i Europa Parlamentet, rum P7C050 - deltagelse er gratis.


2010-10-19Nyt videoindlægDe nye vandplaner, som miljøministeren sendte i høring i uge 40, vil berøre mange. Det er nemt at sætte ind overfor punktkilder - som dambrug, mens diffus udledning er sværere at sætte målrettet ind overfor - eller?
Landbrug & Fødevare har produceret et videobodrag til debatten. Her har man sat fokus på oplandet til Limfjorden og set på de virkemidler, der kan medvirke til at nedsætte landbrugets udledning af næringsstoffer.

2010-10-19Aquaculture 2010 Global ConferenceHavde du ikke lige lejlighed til at være med på den 4 dage lange konference i september i Phuket, Thailand, så har du nu alligevel mulighed for at høre og se foredragene der blev givet der.

2010-10-14Omvendt-laks - en fisk der kan opdrættes (og spises) med god samvittighedDet amerikanske blad 'Atlantic' bringer en artikel om opdrættet Barramundi. Barramundien er en hvidkødet fisk som med succes opdrættes i Australien, USA, Vietnam med flere steder. Barramundien udmærker sig ved at være en 'omvendt' laks - idet fisken gyder i saltvand, men ynglen trækker ind mod kysten og op i ferskvand, hvor den lever det meste af sit liv. Barramundien er også 'omvendt' af laksen fordi den kan udnytte foder med en stor andel af vegetabilsk indhold.


2010-10-12Lukkede flydende fisketanke - fremtidens havbrug?AgriMarine Holdings, der i en årrække har arbejdet med at udvikle flydende lukkede opdrætsanlæg skal nu levere deres første anlæg i Canada til Middle Bay Sustainable Aquaculture Institute (MBSAI) i British Columbia.
Anlægget vil bestå af 4 flydende tanke med tilsammen 3.000 m3 vand og brugt til produktion af sættefisk af Chinook laks.

2010-10-12Forsøg med linemuslingesystem giver 9,2 kg per meterResults being unveiled at today's BIM/IFA Rope Mussel Workshop in the Claregalway Hotel on the trials undertaken on JFC's mussel floats have been described as "astounding" by an internationally renowned mussels production expert. Dr. John Bonardelli, a world-leading independent shellfish production specialist has evaluated and compared the efficiency of the JFC ribbed mussel floats to other similar-sized floats commonly used in the rope-grown industry. The results have been described as one of the most exciting developments in the rope mussels industry in years.

2010-10-06Millionbeløb til nye forskningsfaciliteter til DTU AquaNordsøen Forskerpark (tidl. Nordsøcentret) investerer millionbeløb i nye forskningsfaciliteter til DTU Aqua. Nordsøen Forskerpark og DTU Aqua har netop underskrevet en ny 10-årig lejekontrakt om instituttets lejemål i forskerparken i Hirtshals.

2010-10-05Hjemmelavet engelsk TilapiaEngelske kunder kan nu købe nationalt opdrættede Tilapia i den førende supermarkedskæde 'Tesco'.
Fisken er produceret af The Fish Company i 4 recirkulerede anlæg i Yorkshire og Lincolnshire i den nordlige del af landet.
September
2010

2010-09-29Godkendt referat fra styregruppemøde.Der foreligger nu et godkendt referat fra det 12. møde i styregruppen, der fandt sted den 24. august 2010. Medlemmer kan logge sig ind og læse referatet - ligesom det er muligt at læse alle tidligere referater.

2010-09-20Nye arter i opdrætI følge FAO er det nu de marine fiskearter der udviser den største vækst indenfor akvakultur. Tidligere var det krebs (hovedsagelig forskellige rejearter) der havde den største vækstrate, men de er altså nu overhalet af marine fisk. Blandt de succesfulde 'nye arter' er Yellowtailed Kingfish og Cobia.


2010-09-15Akvakultur i centralasienFAO har udgivet rapporter over fiskeri og akvakultur i 3 centralasiatiske lande. Det drejer sig altså om det der i Anders Ands verden kaldes 'Langtbortistan' - men er i virkeligheden Kirgistan/Kirgisien, Kazakstan og Uzbekistan.

2010-09-15Ny FAO rapport sætter fokus på de stigende priser på fiskefoderRapporten er på engelsk og kommer også ind på væksten i akvakultur, hvor prisen på foder spiller en afgørende rolle for den forstsatte høje vækstrate.
The detailed nature of aquaculture activities is hard to typify due to the great diversity of farming practices both among and within countries in Asia and Europe. At a glance, two species groups dominate aquaculture production in the two regions, carps in Asia and salmonids in Europe, and this will continue if current trends in growth continue.

2010-09-13AquaCircle på Fiskens Dag: Danmark er et 'Vandbrugsland'I lørdags, den 11. september, var det fiskens dag og 40 steder rundt om i landet blev det marekeret med forskellige arrangementer. Rådhuspladsen i København var således om dannet til et fisketorv med auktion, smagsprøver fiskesalg og præsentation af de fleste organisationer indenfor fiskeri og akvakultur. Danmarks Radios P4 havde i programmet 'Levende lørdag' sat fokus på fiskens dag - og AquaCircle kom også til mikrofonen.

2010-09-13Danmark i front med miljørigtigt opdrætHavet er ikke et uudtømmeligt spisekammer, og opdræt af fisk er nødvendigt for at imødekomme den stigende efterspørgsel på sunde fødevarer fra verdens voksende befolkning.
"DTU Aqua er med i front i udviklingen af bæredygtige dambrug til opdræt af fisk" - står der i en artikel i 'DYNAMO', DTUs eget magasin.

2010-09-13Eksporten af opdrætsfisk falderTrods stigende efterspørgsel kan Dansk Akvakultur notere en nedgang på eksporten af fisk i årets første fem måneder. Manglende afklaring af rammevilkår og bureaukrati er årsagen, mener Dansk Akvakultur ifølge 'Food-Culture'.



2010-09-01Vaccine mod 'fiske-dræber'Forskere har nu vist, at det er muligt at vaccinere fisk mod 'hvide-pletter'. Men det er problematisk at dyrke parasitter nok til produktion af vaccinen.
Resultater af vaccine arbejdet blev fremlagt i sidste uge på et møde i 'American Chemical Society. Ichthyophthirius multifiliis (en protozo), almindeligvis omtalt som 'hvide pletter' eller 'fiskedræber' er ofte det mest almindelige parasitangreb i ferskvandsakvakultur. Angreb forekommer ofte når fisken er stresset, f.eks. når tætheden er stor, og immunforsvaret svækket. Fisken taber appetit får hurtig vejrtrækning og står på bunden eller forsøger at gemme sig. Samtidig ses at fiskene forsøger atgnide parasitten af ved at gnide sig mod bund og sider i dammene. Mellem 50 og 100 % af de angrebne fisk dør, hvis der ikke sættes ind med behandling. Selvom der nu forsøges med anvendelse af brintoverilte-produkter, er et formalin-bad stadig det mest brugte.
August
2010

2010-08-30Nu kan kineserne købe dansk fiskemelFødevareminister Henrik Høegh har netop underskrevet en aftale, med sin kinesiske kollega, der skal åbne for en lang række nye eksportmuligheder til det store kinesiske marked.

2010-08-28Akvakultur og fiskeindustriPotentiale og fremtidsperspektiver for dansk akvakultur
Kan den nordjyske fiskeindustri bruge opdrætsfisk som råvare?

2010-08-28AlgeCenter Danmark inviesDe nyetablerede forskningsfaciliteter i Grenå bliver nu taget i brug.
Der er tale om forskning i alger og det er Teknologisk Institut, Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet og Havets Hus og Kattegatcenteret der står bag.
Faciliteterne er opbygget som et recirkuleret anlæg.

2010-08-27Spis fisk og bliv slankProteiner får kilone til at rasle af - og fiskeproteiner er bedst til jobbet.
Folk på skrump har længe eksperimenteret med at spise flere proteiner og færre kulhydrater for at undgå at tage på. Nu afslører ny forskning fra Københavns Universitet (KU) og det norske forskningsinstitut NIFES en overraskende grund til, at sådan en slankekur virker. Det skriver Videnskab.dk

2010-08-27Gennembrud i europæisk arbejde med tun i kultur. EU forskere har haft held til at få levedygtige æg fra Atlantisk Blåfinnet Tun i akvakultur uden brug af hormoner. Sidste år lykkedes det dem at kontrollere reproduktion af tun efter hormonstimulation og begyndte begyndte arbejdet med larrveopdræt.


2010-08-17Novozymes forbedrer vandhygiejnen under fisketransportEt samarbejde mellem de tre vidt forskellige danske virksomheder - giganterne Maersk Line og Novozymes samt iværksætterne i Aqualife - har ført til, at levende skaldyr og fisk nu kan transporteres rundt i hele verden med skib.
»Mængden af ammonia og andre giftstoffer i vandet stiger med tiden, når man har mange fisk eller skaldyr samlet, men skaldyr har i deres hviletilstand en høj tolerance over for giftstofferne, hvilket gør, at vi kan transportere dem i op til 14 dage,« fortæller Lars Nannerup, der er administrerende direktør i Aqualife.

2010-08-16Bakterier kan lugte om der er næringsstoffer i deres omgivelserForskere fra Newcastle universitet har påvist at bakterier kan 'lugte' stoffer i deres omgivelser. I forsøg har bakterier kunne 'lugte' ammoniak udskilt af andre bakterier der var placeret i nærheden. Udskillelse af ammoniak er tegn på at andre bakterier 'frådser i mad' og det fik disse bakterier til at begynde at lave biofilm. Nåpr biofilmen er etableret er der muligt for bakterierne at 'svømme' i biofilmen og måske nå frem til området rigt på næringsstoffer.
Forsøgene er udført med bakterier i luft, men hvis det er en generel - og hidtil ukendt - egenskab for bakterier kan denne nye viden få betydning for vores viden om processer der foregår i biofiltre i akvakultur (og andre steder).

2010-08-15Ny renseteknologiI kraftigt regnvejr må mange rensningsanlæg lade en stor mængde vand løbe urenset uden om anlægget. Nu kan ny dansk teknologi rense langt større mængder regnvand end hidtil.
Når vejrguderne er særligt gavmilde med regnskyllerne, mangler langt de fleste danske rensningsanlæg kapacitet til at rumme vandmasserne. Sender man for meget vand igennem, skubbes slam ud af anlægget, og det kan betyde mere forurening, end hvis det overskydende vand bare løb direkte ud i kloakken. Derfor lader man i disse situationer en del vand passere urenset (overløbsvand).
For at komme det urensede overløbsvand til livs, har man i et nyligt afsluttet projekt – Miltek – testet forskellige teknologier, der er velegnede til hurtig behandling og som kan bruges i kombination med konventionelle renseteknologier.
Måske er teknologi der kan anvendes til 'polering' af udløbsvand fra dambrug?

Juli
2010

2010-07-31Ny kalender-serviceAquaCircle tilbyder nu sine besøgende en 'global oversigt' over konferencer, kurser, udstillinger og lignende.

2010-07-29Global Freshwater Trout Aquaculture Standards Released for Public CommentDraft standards that will help minimize the potential negative impact freshwater trout aquaculture can have on the environment and society were released today for the first of two public comment periods. The freshwater trout aquaculture industry is responsible for producing most of the freshwater trout eaten worldwide.



2010-07-25Nyt på video-listenDer er lagt to nye videoer ind på videolisten. De handler om certificering af opdræt.


2010-07-14Høj temperatur kan give skeletskader hos unge laksIntensiv produksjon av matdyr som laks, kylling og storfe baserer seg på at produsentene skal oppnå ønsket slaktevekt innen korttest mulig tid. Veksthastighet økes gjennom avl, samt optimalisering av dyrenes tilgang og sammensetning av fòr og oppvekstvilkår.
I lakseoppdrett er det blant annet vanlig å øke vanntemperaturen i tidlige livsstadier for å øke veksthastigheten.

2010-07-06EU-parlamentet afgiver betænkning om revideret akvakulturstrategiEuropa-parlamentet, som efter vedtagelsen af Lissabon-aftalen ikke længere kun har rollen som Kommissionens rådgiver men er med-lovgiver, har netop afgivet betænkning over Kommissionens forslag til revideret strategi for udvikling af den europæiske akvakultursektor.

2010-07-06Fish'n ChipsI et EU-støttet projekt forsøger forskere at udvikle miniature-sensorer og bygge disse ind i en robotfisk. Robotfisken er i sig selv et udviklingsprojekt, da den skal kunne svømme og undgå forhindringer. Tredie del af projektet handler om at afsende de indsamlede informationer om vandmiljøet fra fisken til modtagerstationer over vandet.

2010-07-02Forskere vil sikre ålens fremtidInteressen for ål er stor. Bestanden er i tilbagegang og ønsket om at kunne reproducere ål vokser. Derfor arbejder førende forskere fra europæiske forskningsinstitutter og akvakulturerhvervet nu i fællesskab på at få ål til at yngle i fangenskab. Resultatet er EU-projektet PRO-EEL med et budget på 5 mio. euro og koordineret af DTU.
Juni
2010

2010-06-30Cobia - The Fish of the FutureThe "fish of the future" was unveiled at the European Seafood Exhibition in Brussels earlier this year, writes TheFishSite senior editor Chris Harris.



Maj
2010

2010-05-26Akvakulturudvalget: Flot arbejde og et eksempel til efterfølgelseSådan faldt ordene fra Miljøminister Karen Elleman, da hun i dag tog ordet ved præsentationen af Akvakulturudvalgets rapport. Ministerens rosende ord var møntet på det flotte samarbejde mellem erhvervet, myndigheder og andre interesseorganisationer - og ikke mindst det flotte resultat, hvor næsten samtlige anbefalinger er afgivet i enighed mellem de deltagende parter.
Ministeren udtrykte ønske om at fremtidige lignende indsatser også måtte søge at inddrage alle interessenter for på denne måde, at nå frem til løsninger der på en gang tjener erhvervslivet og deres økonomiske interesser og på samme tid omfatter miljøhensyn.


2010-05-20Nu bygger Canada 'danske' modeldambrugI den canadiske delstat Manitoba er man snart klar til at indvie det første modeldambrug. Modeldambruget bliver ikke helt efter samme koncept som de danske - selvom canadierne skam har været på studiebesøg her i landet. Der er nemlig et ekstra formål: At finde anvendelse for tomme landbrugsbygninger.

2010-05-18Søpølser i opdrætMed en markedspris på DKK 900 - 1300 pr. kg. tørret søpølse, er det ikke svært at forstå motivationen for at styrke opdræt af arten.

2010-05-17GUDP - klar til startDet nye Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) er klar til opstart. Alle medlemmer af bestyrelsen er udpeget, og bestyrelsen holder sit først møde inden udgangen af maj måned.

2010-05-1710 millioner til vandteknologi i Danmark, Kina og IndienTeknologier til sikring af rent og godt drikkevand, til rensning af spildevandet i det åbne land samt teknologier til at beskytte vandmiljøet i Indien og Kina. Det er eksempler på projekter, som kan få tilskud fra 2. runde af Miljøministeriets tilskudsordning, der netop er åbnet for ansøgninger på vandområdet.


2010-05-16Canada og USA har brug for dansk opdrætsteknologi. De fleste er nok vidende om den heftige debat der føres i både Canada og USA om ekspansion af fiskeopdræt. Der er fokus på såvel påvirkning af de vilde bestande af fisk - primært Stillehavslaks - som opdrætsfiskenes velfærd. For nogle år siden blev der, i Canada, lavet en analyse af mulighederne for at flytte produktionen på land, men en række fejl og begrænsninger i de undersøgte anlæg førte til en ukonklusiv rapportering. Nu overvejer de canadiske myndigheder at gentage analysen - også set i lyset af den hurtige teknologiske udvikling i recirkuleret opdrætsteknologi. Her ligger måske en mulighed for danske udstyrs- og systemleverandører!?

April
2010

2010-04-20Røntgenstråler til desinfektionI USA har man i mange år brugt røntgen-stråler til at desinficere frugt og grøntsager der importeres. Nu viser ny forskning, at der er flere anvendelsesområder af røntgen-stråling i fødevaresektoren og at der er betydelige fordele ved at anvende røntgen-stråling fremfor kemiske desinfektionsmetoder - som f.eks. klorgasser.
Forskerne regner med at metoden vil taget i brug i blandt andet fiskeindustrien.

2010-04-1635 millioner ekstra i puljen til fiskeri og akvakulturRegeringen og Dansk Folkeparti har aftalt at øge den finansielle ramme for Den Europæiske Fiskerifonds indsats i 2010 med i alt 35 millioner kroner.
Der bliver nu lagt i alt 35 millioner oveni det beløb, der oprindeligt var afsat til fire tilskudspuljer under den Europæiske Fiskerifond, og det betyder, at Fødevareministeriet kan imødekomme flere af årets ansøgninger.

2010-04-15Ægypten satser på marine biobrændstofferDet amerikanske firma 'Energi Allied International', med base i Houston, Texas, har sammen med 'The Seawater Foundation' og 'Global Seawater Inc. dannet selskabet 'New Nile Co' i Ægypten.
Investeringerne i 'New Nile' vil være de til dato største i biobrændstof-produktion i Mellemøsten og i hele Afrika. Konceptet bag 'New Nile' er at udnytte næringsberiget udløbsvand - f.eks. fra reje- og fiskefarme. Det næringsrige vand ledes til damme, der graves ud i det ufrugtbare ørkensand, hvor salttolerante planter (salturt) udnytter næringsstofferne. Efterfølgende udvindes olier fra planterne.
Marts
2010

2010-03-17Body-builder-ørrederForskere ved University of Rhode Island har, gennem et 10 år langt forsøgsarbejde, frembragt genetisk modificerede regnbueørreder med dobbelt muskelmasse.
Forskerne håber at resultaterne kan anvendes i kommercielt fiskeopdræt, hvor vi måske fremover skal se 'bredskuldrede' regnbueørreder og pighvar med 'sixpack'.


2010-03-17Forbrugerne mangler viden om opdrættet fiskIfølge en ny engelsk rapport, udgivet af Seafish Industry Authority, synes den gennemsnitlige forbruger stadig at have ringe viden om, hvad akvakultur er for en 'størrelse'.
Rapporten har i sine analyser set på forbrugernes opfattelse af og adfærd overfor kølede og frosne fisk og skaldyr (= seafood. Vi mangler stadig et dækkende dansk udtryk!!) viser, at forbruget hæmmes af forbrugernes manglende viden.

2010-03-15Fødevareminister vil have flere miljørigtige fiskFødevareministeriet åbner nu for pulje, der skal give tilskud til investeringer i miljørigtige dambrug. Ejere af dambrug får med den nye ordning mulighed for op til 40 procent i tilskud til nye investeringer i miljørigtig teknologi. Der kan både være tale om tilskud til etablering af nye anlæg og til modernisering af eksisterende anlæg.


2010-03-11Ny viden om bedøvelse og slagtning af fiskNy norsk forskning har afdækket hvilke elektriske niveauer som giver bedst madkvalitet når fisk bedøves med strøm før den aflives.
Fiskeri og Havbruksnæringens Forskningsfond har støttet projektet.

2010-03-08Bæredygtigt opdræt af Pangasius - standard på pladsPå det seneste møde i 'Pangasius-akvakultur-dialogen, som fandt sted i det sydlige Vietnam i sidste uge, færdiggjorde man standarden for bæredugtigt opdræt af Pangasius. Med andre ord er det snart muligt at søge certificering efter denne standard, som giver anvisninger på, hvordan Pangasius opdrættes under hensyntagen til såvel miljø som sociale aspekter.

2010-03-07AquaSur udsat på grund af jordskælvetDe chilenske arrangører af den store akvakulturmesse og konference, i Puerto Mont i hjertet af Chiles lakseregion, har besluttet af udsætte messen til efteråret.

2010-03-03Ny viden om laksens fedtvævFedtvævet i laks (og ørred) har flere funktioner end tidligere antaget. Denne viden er kommet frem under arbejdet på en doktorgrad på Universitet for miljø- og biovidenskab (landbrugsuniversitet) i Ås udenfor Oslo.

2010-03-03Partikler fra nano-belægninger giftige for fiskNanobelægninger stiger i popularitet. Vi kender dem fra poleringsfrie vinduer, sofaer med nanobehandlet stof (hvor rødvinen preller af når der spildes) og ikke mindst antibakterielle nanobelægninger i køleskab og andre steder hvor fødevarer opbevares. Nu viser forsøg med fisk - at disse kan optage elementer der frigives fra nanobelægninger, og det i et omfang som er giftig for fisken. Nærmere bestemt viser undersøgelser fra Purdue Universitet (USA) at det er sølvforbindelser fra nanobelægninger i bl.a. køleskabe der virker toksisk på fisk.

Februar
2010

2010-02-26Akvakultur - Er det den nødvendige forskning der bliver gennemført?En kritisk vurdering og evaluering af de nuværende EU-forskningsprogrammer inden for akvakultur bør holdes op imod sektorens identificerede problemer og barrierer. Det var hovedbudskabet, som Dr. Peter Heffernan, adm. direktør for Irlands Marine Institut, gav en gruppe europæiske beslutningstagere på et møde i Bruxelles i denne uge. Der var tale om Europa-parlamentets Fiskerikomite, der var samlet for at drøfte etablering af en europæisk videnskabelig komité for Akvakultur-forskning.


2010-02-25Danmark 2020: Fokus på miljøteknologier.I Statsminister Lars Løkke Rasmussens nye 10 punkts plan - Danmark 2020, er der positive toner for vandmiljø, forskning og udvikling på feltet, brug af miljøteknologier og eksport af samme.



2010-02-11Første fiskemelsfabrik certificeret efter ny standardDen internationale fiskemel og fiskeolie organisation (IFFO) har udstedet det første certifikat til en virksomhed der opfylder IFFOs globale standarder for produktion baseret på bæredygtige ressourcer og kvalitet i fremstillingsprocessen.

2010-02-10Nyt liv i Bornholmske havneI regi af Bornholms Regionskommune, skal CRT (Center for Regional- og Turismeforskning) være med til at gøre de bornholmske havne fri af fiskerikrisens tåger og sikre havnene et bæredygtigt grundlag for fremtidig udvikling og drift. Nøglen hedder brugerdreven innovation.
Måske finder 'brugerne' ud af at fiskeopdræt er en fremtidig brug af havnene ?!

2010-02-10Stop fiskeri af TUN - opdræt den istedet!Den danske EU-parlamentariker, Ole Christensen, giver i 'Nordjyske', under overskriften "Forbyd Tun-fiskeri", sin støtte til EU-Kommissionens anbefaling til at fisken optages på CITES liste over truede dyr.
Sekretariatet har skrevet kommentar til indlægget.

2010-02-08Tunesien udbygger sin akvakulturproduktionTunesien har netop fået gennemført en vurdering af fiskeri- og akvakultursektoren - og det er på denne baggrund, at man nu ønsker at starte en ekspansion af opdræt. Der er aktuelt sat 14 projekter 'i søen', heraf de syv med fiskopdræt - 5 i ferskvand og 2 i saltvand,hertil kommer skaldyrsopdræt. 20 andre projekter er i en 'vurderingsfase'.

2010-02-08Fødevareteknologisk messe I VietnamPå ILDEX Vietnam 2010 udstilles teknologi- og forretningsløsninger til animalsk produktion, mejeriproduktion, forædlingsindustrier og akvakultursektoren.


2010-02-08OECD workshop om akvakulturOECD arrangerer en workshop i paris den 15-16. april med titlen: "Advancing the Aquaculture Agenda - Policies to ensure a sustainable aquaculture sector"
Januar
2010

2010-01-25Dansk miljøteknologi i Vietnamesisk akvakulturJørgen Flindt Pedersen har været en tur i Vietnam og set hvordan man med enkle 'håndgreb' og lidt danbsk udstyr på en gang kan forbedre miljøet og forbedre det økonomiske udbytte.
I alt sin enkelhed er der tale om at måle iltindholdet og styre en simpel beluftning/afgasning. Dyrene i vandet får det bedre og udbyttet stiger med 50%. Det er udstyr fra 'OxyGuard' der moniterer iltindholdet i vandet og styrer en pumpe der løfter vandet op og lader det risle ned over bioblokke fra 'Expo-Net'. Tredie danske part er produktionsselskabet 'Buttlers Choice' fra Kerteminde. Projektet er gennemført med støtte fra Udenrigsministeriet (Danida). Se TV-indslaget fra TV2-Fyn her.


2010-01-25Slam drænes i geotextil-poserSkanderborg kommune regner med at halvere udgifterne ved oprensning af 'Sortesø'. Bundslammet pumpes op og tilsættes flokuleringsmiddel hvorefter vandet siver gennem texilposen og kan renses yderligere.



2010-01-22Nyklækket blåfinnet tunClean Seas Tuna i Arno Bay i Australien meddeler, at de har fået de første nyklækkede tun i år. Uni-Aqua/AKVA Group, som har leveret det fuldt recirkulerede tun-anlæg, har netop færdiggjort en udvidelse, der muliggør, at de mange (millioner) tun-larver kan få en tryg opvækst og noget at spise - så de allerede i marts måned er så store, at de kan flyttes ud i et netanlæg i havet.


2010-01-06Marint nitrat fjernes af mikroskopiske dyr - og ikke kun af bakterier!Ny forskning: Havet fyldt med dyr som fjerner nitrat
Et internationalt forskerteam ledet af forskere fra Aarhus Universitet opdagede for få år siden tre arter af encellede dyr, såkaldte foraminferer, som ånder med nitrat hvis ilten slipper op. På den måde fjerner dyrene nitrat når de ånder.
Århusforskerne har nu, sammen med kollegaer fra Frankrig, Schweiz og Klimaforskningscentret i Grønland, rejst jorden rundt på en række ekspeditioner - inkl. Galathea. Forskerne fandt nitratåndende dyr overalt: Fra Ækvator til Arktis og fra flodmundinger til det åbne ocean. Resultaterne publiceres i denne uge online i det ansete videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Kan denne nye viden mon bruges i akvakulturen? Kan vi i fremtiden styre en denitrifikationsproces med tilsætning af disse mikroalger? Kan denne viden bruges 'politisk' - i debatten om kvælstofudledning?
