Change size of text Print Send link til en ven

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2019-06-03

Første år med overskud hos Danish Salmon

Men med blodrøde tall hvert år siden oppstarten i 2011, er Danish Salmon langt ifra et økonomisk eventyr for investorene.

Underskudd på 15 millioner danske kroner i 2014. Underskudd på 28,5 millioner danske kroner i 2015. Og underskudd på henholdsvis elleve og tre millioner danske kroner i 2016 og 2017.

Men endelig, etter årevis med røde tall, sto i 2018 eierne av det landbaserte oppdrettsanlegget i Hirtshals igjen med overskudd. Om så bare på 140.000 danske kroner.

Etter at resultatet for 2017 ble lagt frem, sa styreleder Erik Munk Poulsen:

- Vi har hatt noen enorme underskudd på vår drift. Det begynner å lykkes for oss nå, fordi vi har fått orden på vår teknologi, og vi forstår fiskens atferd nå.

Resultatet for 2018 tyder på at han kanskje hadde rett.

Vil vokse på hunnfisk
- Den største utfordringen alle som har prøvd å produsere laks på land har hatt er å lage stor fisk. Vi har brukt fra 2012 til i dag på å lage fisk opp mot fire kilo, sier direktør ved Danish Salmon, Kim Hieronymus Nielsen, til iLaks.

Med kun hunnlaks i karene fra og med 2019 ønsker Danish Salmon å produsere større laks på land enn de gjør i dag. Grunnen til at det blir med kun hunnlaks er for å unngå, eller begrense, kjønnsmodningen til et absolutt minimum.

- Vi startet med 0,1 prosent kjønnsmodning da vi slaktet fisken på 2,9 kilo. Når vi fikk større og større fisk så vi at prosenten av fisk som kjønnsmodnet gikk opp til én prosent. Det er nok ikke mange som synes det er mye, men for oss er det å gå fra 0,1 til én prosent veldig mye. Da ble vi opmerksomme på problematikken, sier Nielsen.

- Vi vil ikke ha det, vi vil ha om mulig null kjønnsmodning. Så derfor går vi for kun hunnlaks nå. Det gir sikkert noen andre utfordinger, men det tar vi når det kommer, legger han til.

12 måneder
Den første smolten med kun hunnlaks har nå stått i karene hos Danish Salmon i snart 12 måneder, og er klar til å flyttes over i de større saltvannskarene.

- Vi vet at vi i fremtiden skal produsere større fisk. Vi tror dette er en av måtene å gjøre det effektivt på, sier Nielsen.

Målet til Danish Salmon i første omgang er å produsere fisk opp mot 4,5 kilo. I dag slakter de fisken mellom 3,5 og fire kilo.

Kilde: I-Laks.no

 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!